Veckans tema: Överblivna påskägg

Det är ingen slump att ägg hör påsken till, den som har eller någon gång har haft höns vet vad jag pratar om. Så här års sätter hönorna igång att värpa ägg som rena kulsprutorna. Det vill säga om de inte råkar vara hönor i äggindustrin som ska producera en jämn ström likformade kritvita (förlåt äggskalsvita) ägg hela året. Jag såg något på Facebook om att en stor matvarubutik fasar ut sina burhönsägg nu. Om det är ett PR jippo som de tänker strunta i sen eller om det är något de verkligen tänker göra återstår väl att se, men jag gillar initiativet i alla fall. Jag tänker att vi kanske skulle börja se ägg mer som en säsongsvara precis som vilken annan vårprimör som helst. Nåväl nu är äggsäsongen här och kanske har du bunkrat upp med tjog av ägg i kylen inför påsken och inser nu så sakteliga att dina gamla släktingar inte orkar mer än en ägghalva var efter sillar och Jansson och lax. Ingen fara på taket, för det första håller ägg i evigheter så om de bara får ligga i sin lilla kartong kan de klara sig ända fram till kräftskivan om man har tur. Men om du ändå skulle behöva lite plats i kylen så tänkte jag ägna veckan åt att tipsa om lite goda saker att göra när man har en massa ägg över. Men först tänkte jag ge lite tips på hur man bör hantera ägg för att de ska hålla längre.

1. Viste du att ägg vill vara upp och ner för att hålla längre. Nästa gång du köper ägg i kartong så kommer du att märka att de ligger med basen uppåt.

2. Men visste du att ägg faktiskt trivs bäst i just äggkartong. Äggskal är egentligen porösa och starka dofter från kylskåpet kan tränga in i ägget och ge det dålig smak. Jag såg ett gammalt avsnitt av Jamie Oliver där de lagt en tryffelsvamp bland äggen just för att smaksätta äggen utan att slösa på tryffel. Tryffel och ägg är för övrigt en svårslagen kombination, paradoxalt efter som ägg är så alldagligt och tryffel är en sådan lyxvara.

3. Har du egna höns så kan det vara bra att känna till att äggen håller längre om du inte tvättar dem. Det finns en hinna som skyddar äggen och som försvinner om man tvättar dem. Är äggen mycket smutsiga kan man putsa dem med en torr trasa istället, det gör Pettsson i pankanstårteboken och han vet ju ett och annat.

Och du om ett ägg är ruttet så märker du det för det stinker och går inte att ta miste på. Tänk bara på att även ägg i Sverige nu mer kan vara smittade med salmonella. Vi är vana att slicka skålen efter sockerkaksbaket och tänker oss inte för när vi slår en majonnäs eller på annat sätt hanterar råa ägg. Har man sina egna ägg behöver man knappast vara orolig och jag brukar inte vara så brydd om det när jag lagar mat heller, men några tips är att man kan se till att ha så färska ägg som möjligt när man ska ha råa ägg i mat eller desserter och att man ser till att maten eller desserten inte står framme och blir en ljummen barnkammare för bakterier att växa upp i. Är man osäker så finns det ju nu mer pastöriserade äggulor och vitor att köpa i välsorterade butiker, ska man bjuda någon bräcklig gammal moster på majo så kan man ju ta till det. I tillagade ägg är salmonella inget problem som tur är.

Håll utkik under veckan så kommer det att dyka upp fiffiga sätt att ta vara på ägg som blivit över efter påsk.

Etiketter: ägg påsk kökstips hygien

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • tommy nilsson » Petit choux skola:  ”Fantastiska bra tips, här misslyckats många gånger men nu går det bättre. Tackar..”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Yvonne Det är svårt att säga exakt vad som händer men det troliga är att de..”

  • Yvonne Bengtsson » Petit choux skola:  ”Mina små bakverk sjunker ihop ändå och liknar små högar och är helt livlösa. Vad..”

  • Tarja » Petit choux skola:  ”Tack för att du svarade om muffinsform då ska jag göra som vanligt på plåten.”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Tarja. Vad roligt att du tyckte att den här "skolan" var bra. Det är nog ing..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln