Grejen med vanilj

Vi fortsätter på temat överblivna påskägg med ännu en bra sak att fylla petit choux med eller använda för att förvandla en efterrätt till en dessert. Jag pratar rik och härlig vaniljsås. Ok hör ni, här har ni anledningen till att jag inte jobbar som dietist längre. Vi kan väl bara komma överens om att vi äter enligt tallriksmodellen, matpyramiden och kostcirkeln alla andra dagar så bjuder jag på det här receptet till er… ok! Jag ska vara ärlig och säga att det tog lång tid innan jag förstod grejen med vanilj. Jag tyckte inte att det var så himla speciellt med vanilj, snarare tyckte jag att det var en ganska medioker smak jämfört med choklad som ju kan hjälpa en ur livets djupaste dalar. Anledningen till att jag inte tyckte att vanilj var något att ha var att jag inte ätit vanilj utan vanillin i de blåa små burkarna som man brukar kalla vaniljsocker. Jag är inte så där livrädd för tillsatser som många verkar vara nu för tiden men det är snarare det att sedan jag upptäckte äkta vanilj så har jag fattat grejen. Den äkta vaniljen ger en en sådan där härlig känsla av att vara till freds med livet. Kroppen blir liksom nöjd och smaken av vanilj går ända bak i ryggslutet så fyllig och tillfredställande är den. Lite som kanelen från Sri Lanka som jag kallar för knarkkanel för att man nästan blir hög när man doftar på den, till skillnad från den vanliga grötkanelen som vi har här som bara doftar gott. Så riktig, äkta vanilj från vailjstång och gärna av en hög kvalitet och krav och rättvisemärk och allt man kan tänka sig, då först fattar man grejen med vanilj. Det är också i samma stund som man önskar sig att man var typ miljardär och kunde äta vaniljstänger till frukost. Nu börjar det ju komma en massa olika varianter av äkta vanilj i butikerna. Jag har fastnat för en liten burk vaniljpulver, egentligen är det bara fröna som man har tagit ur och torkat och lagt i en burk. Det smidiga med det är att man lätt kan dosera hur mycket vanilj man vill ha och en knivsudd räcker långt.Vaniljsås

1 dl vispgrädde

2 dl mjölk

1 knivsudd vaniljpulver

2 msk strösocker

2 äggulor

2 tsk MaizenaKoka upp grädde, mjölk och vanilj.

Blanda äggulor, socker och Maizena i en separat skål.

Häll lite av den varma gräddblandningen över äggen och blanda om.

Häll äggen i kastrullen med resten av gräddblandningen och vispa tills det kokar upp och såsen tjocknar.

Servera varm eller kyld och känn dig lycklig.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln