Hur man knäcker ett strutsäggJag fick ju ett strutsägg med mig hem från Rinkeby Struts och Kalkon där jag var och poddade i veckan. Magnus som föder upp strutsarna gav mig lite tips så jag tänkte att jag kunde dela med mig av dem här. Strutsskal är riktigt hårda så det är ju inte bara att knäcka dem mot köksbänken eller skålkanten som man gör med hönsägg.

Man får istället gå in med hammare för att komma igenom skalet. Helst ska man ha en kulhammare men det har jag ingen så det fick gå med den vanliga hammaren. Man knackar lite försiktigt på toppen av ägget och först känns det som om skalet aldrig kommer att ge vika och endast små märken syns på det emaljliknande skalet. Men så plötsligt händer det något. Det krasar till och en liten öppning bildas i skalet. Små flisor av äggskal fångas upp av den skyddade hinnan innanför ägget. Blås bort dem och fortsätt att knacka med hammaren och vidga hålet så att det blir stort som en femkrona. Borsta bort alla skalbitar och öppna upp ägghinnan med rena händer. Töm först ut vitan i en skål och sedan gulan i en annan. Skulle du inte göra av med alla ägg kan du nämligen frysa in dem var för sig.   

En fundering som dök upp när jag tömde ägget var om äggallergiker kan äta strutsägg skulle vara intressant att veta. Eller till exempel ankägg kan de äta det? Jag får forska vidare i det. När man väl lyckats få ut ägget ur sitt skal så återstår bara den lilla detaljen att komma på vad man ska göra med allt. Jag och barnen gjorde storbak inför sommarens kalas som vi la i frysen, ändå fick vi ägg över. Det ägg jag fick var ju ett litet ägg som motsvarade ungefär 18 hönsägg de stora äggen kan motsvara 24-25 hönsägg.

Det smakar inget särskilt om strutsäggen förutom att de är mer som ekologiska ägg på så vis att de har en lite tydligare äggsmak. Konsistensen var lite mer trögflytande än vanliga ägg men bakegenskaperna var bra även om man kanske behövde vispa lite noggrannare eftersom ägget just var lite tjockare i konsistensen.   

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • tommy nilsson » Petit choux skola:  ”Fantastiska bra tips, här misslyckats många gånger men nu går det bättre. Tackar..”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Yvonne Det är svårt att säga exakt vad som händer men det troliga är att de..”

  • Yvonne Bengtsson » Petit choux skola:  ”Mina små bakverk sjunker ihop ändå och liknar små högar och är helt livlösa. Vad..”

  • Tarja » Petit choux skola:  ”Tack för att du svarade om muffinsform då ska jag göra som vanligt på plåten.”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Tarja. Vad roligt att du tyckte att den här "skolan" var bra. Det är nog ing..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln