Ätligt i Naturen

Körsbärsblommor som dekoration Körsbärsblommor som dekoration

Jag tänkte att ett litet minitema för denna vecka skulle vara mat i naturen. När jag var fem år flyttade vi från Stockholm och ut till en by på landet. I byn bodde det två barn i min ålder en bror och en syster och vi lekte massvis ute. Vi hade ett revir som hade imponerat på vilken vildkatt som helst. Över allt i byn hittade de här barnen och på något sätt visste de redan allt om djuren och naturen runt i kring oss. Den här tiden på året brukade vi plocka stora fång av vårblommor och ge till deras farmor som också bodde i byn. En gång hade jag och den andra flickan plockat ofantliga mängder maskrosor till farmodern och kände oss så nöjda över att farmor gett dem en hedersplats i en hink på utebordet. Vi var så nöjda ända tills storebrodern förklarade för oss att maskrosor var ogräs som farmor inte velat ta in i huset. Konstigt tyckte vi men vi såg nog inte ner på maskrosorna ändå för de var ju faktiskt ätliga. Jag undrar vem som lärt dessa barn där på landet vad som var ätligt och inte men samtidigt kan jag förstå att detta är kunskap som är oerhört viktig att ha när man som litet barn ränner runt i skog och marker, för de visste inte bara vad som var ätligt de visste också vad som inte var det och det är ju en kunskap nog så viktig för att man inte ska sätta i sig en hel koloni av flugsvamp. Men då tänkte vi inte så mycket på det som inte gick att äta utan mer på det som var ätligt. Det var som om vi konstant gick och tuggade på något medan vi hade barkbåtsrace eller byggde kojor, Jag ska nog flika in här att jag inte är uppvuxen på 1800-talet och bodde granne med Emil och Ida, regniga dagar lekte vi med Barbie och spelade Babbel Bobbel, eller vad det hette det där spelet med små drakar som åt vindruvsklasar. Men ganska ofta gjorde vi små eller stora utflykter i landskapet och vi visste precis var det fanns vildäppelträd, för visso visste vi var det fanns planterade träd också och det var ingen mening med att palla äpplen för vi fick ta hur mycket vi ville av dem.   

När vi inte åt maskrosblad klädde vi ut oss i farmorns klänningar och hade teparty När vi inte åt maskrosblad klädde vi ut oss i farmorns klänningar och hade teparty

En gång hade jag besök av en kompis som hade flyttat till Dubai och inte bott i Sverige på ett par år. Hon tyckte att det var så exotiskt att plocka äpplen direkt från träden. Själv tyckte jag att det var exotiskt att de åt små paket av chips till lunch i hennes skola. Äpplen åt vi så snart de började bli kart på träden att någonting var ätligt var inte det samma som att det var gott. Ekollon är ätliga till exempel men särskilt goda är de inte. Man skalar dem och äter innanmätet som har en ganska sträv smak de lär bli godare om man rostar dem men det hade vi inte möjlighet till så vi åt dem som de var. Brännässlor är ju ätliga det visste vi men där drog vi ändå gränsen, rönnbär hade vi hört att man kunde göra gelé på men de är ju både sura och bittra och kommer i en säsong när allt annat bär frukt så därför åt vi rönnbär bara ibland. Vi visste vilka blommor man kunde suga nektar ifrån och hela försomrarna gick vi runt med klöver och syrenblommor i mungiporna. Min man tittar konstigt på mig när jag gör så idag om vi går förbi ett buskage med nyutslagen syren, men jag bjuder på det. För om man lossar blomman från dess kronblad och sätter botten på blomman till munnen och suger till med ett snabbt ryck så får man en lite puff av honungssmakande nektar i munnen, det är inte mycket men i en värld av bittra och sura bär och blad så är det ändå en njutning som är värd det. Jag känner att den där kunskapen som de där små barnen gav mig om ätligt och oätligt är ganska värdefull och något som få känner till men sen tänker jag också att det var en sorts träningsläger för mina smaklökar att känna stensötans lite beska lakritstoner eller harsyrans citrusaktiga milda syra. Också i allmänhet tror jag det var bra att få vidga sina smakvyer lite ingen skulle komma på tanken att göra en produkt med ekollonsmak men när man väl har ätit ekollon så höjs ribban för vad men kan äta och tycka om. Idag bor jag ju ganska centralt i Nyköping bland en massa lägenheter men det finns mycket skog runt oss och även en liten orörd plätt vid kyrkan där det växer vild gräslök och kirskål. Jag tar med mina barn ut ibland och visar dem vad de kan äta. Nu senast plockade vi med oss nässlor och ovannämnda gräslök och kirskål. Jag tänkte att jag under veckan skulle bjuda på lite ogräsrecept helt enkelt. Håll utkik.  

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • tommy nilsson » Petit choux skola:  ”Fantastiska bra tips, här misslyckats många gånger men nu går det bättre. Tackar..”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Yvonne Det är svårt att säga exakt vad som händer men det troliga är att de..”

  • Yvonne Bengtsson » Petit choux skola:  ”Mina små bakverk sjunker ihop ändå och liknar små högar och är helt livlösa. Vad..”

  • Tarja » Petit choux skola:  ”Tack för att du svarade om muffinsform då ska jag göra som vanligt på plåten.”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Tarja. Vad roligt att du tyckte att den här "skolan" var bra. Det är nog ing..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln