Utflyktspannkisar

Idag har vi haft en riktigt härlig utedag. Jag tog med barnen och gick till en stor lekpark som ligger en lagom promenad från oss. Vi stekte på lite pannkakor innan vi gick ut och så blandade vi lite socker och kanel i en burk. Jag tror att pannkaka med socker är tidernas bästa utflyktsmat. Det håller sig bra i en kylväska, är gott att äta kallt och viktigast av allt när man har små barn, det kladdar inte. Bara borsta bort lite socker från jackan sen är man redo att ta sig ann sandlådan igen. Jag har det smartaste pannkaksreceptet som bygger helt på proportioner så det är lätt att öka och minska antalet portioner hur mycket man vill. Så här ser principen ut.

Lika många ägg som deciliter mjöl och dubbla mängden mjölk som mjöl.

T.ex.

3 ägg

3 dl mjöl

6 dl mjölk

Sen får man salta bäst man vill. Det brukar inte vara så noga eftersom man oftast steker i ett saltat matfett
.

När jag blandar pannkakor brukar jag mäta upp mjöl och salt och vispa runt med en ballongvisp, på så sätt vispar man bort klumpar i mjölet, saltet hjälper också till att slå sönder klumparna. Sen tillsätter man hälften av mjölken och rör ut den direkt då får man inga klumpar. Sen tillsätter man resten av mjölken och äggen. Innan äggen gått i ser smeten lös ut men den tjocknar med äggen. Den här smeten brukar jag använda till ugnspannkaka också och då är 3-4 ägg lagom för en djup ugnsplåt. Jag brukar alltid försöka leta efter proportioner när jag läser recept, speciellt grundrecept som pannkaka och liknande. Man hittar dem förhållandevis ofta i klassiska recept och jag tror att det beror på att man förr inte använde hushållsmåtten på samma sätt som vi gör nu utan att man utgick mer från proportioner. Ättiksinläggning kallas ju för 1-2-3-lag för att man har 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Vet man det kan man dra ihop en sillinläggning var helst man befinner sig utan att behöva vara beroende av recept och decilitermått.

Vill ni ha lite mer tips på utflyktsmat kan ni lyssna här under på ett avsnitt av Mat med Malin (radio) där jag tagit med programledaren Urban ut i skogen och grillar lite.  

Efter pannkaslunchen fick jag och barnen sällskap av min man som sovit klart efter ett nattpass och sen slöt även ett par kompisar och deras barn upp. Det var trevligt att träffa dem för det var skamligt länge sen vi sett dem, så längesen att mannen i familjen hunnit skapa sig ett rejält matintresse sen sist. Kvalitets hamburgare verkade vara i fokus för tillfället och inte undra på det, få saker är ju så gott när man är riktigt hungrig. Hatten av till vår kompis som även gett sig på att baka eget hamburgerbröd. Jag delade med mig av mina bästa brödbakartips och vi var rörande överens om att youtube är det bästa stället att hitta info om hur man gör olika maträtter (eller hur man gör vad som helst egentligen). Jag blir alltid så glad när jag träffar matintresserat folk det är den bästa inspirationen man kan få. Tyvärr får ni vänta till på måndag med att höra mina bästa tips om brödbak för då har vi brödskola i P4. Ratta in P4 Sörmland kl.15.30 eller lyssna i efterhand på deras webb.        

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • tommy nilsson » Petit choux skola:  ”Fantastiska bra tips, här misslyckats många gånger men nu går det bättre. Tackar..”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Yvonne Det är svårt att säga exakt vad som händer men det troliga är att de..”

  • Yvonne Bengtsson » Petit choux skola:  ”Mina små bakverk sjunker ihop ändå och liknar små högar och är helt livlösa. Vad..”

  • Tarja » Petit choux skola:  ”Tack för att du svarade om muffinsform då ska jag göra som vanligt på plåten.”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Tarja. Vad roligt att du tyckte att den här "skolan" var bra. Det är nog ing..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln