En kväll med glutenfritt.

Igår hade jag en informationsträff om glutenfritt i skola och förskola, tillsammans med Celiakiungdomsförbundet och Nyköpings Kommun. Vi hade bjudit in skolkökspersonal och föräldrar till barn med celiaki, det kom också några från äldrevården vilket var roligt. Det blev en väldigt trevlig kväll och vi hade med oss supergott fika från Friends of Adam, Semper och Greys Bakery, självklart glutenfritt. Jag pratade om vad celiaki och gluten är och vad som är bra att tänka på när man serverar mat till personer som har celiaki. Det var en väldigt trevlig och alert publik med många bra frågor. Efter mig var det Celiakiungdomsförbundets tur att berätta lite om sin verksamhet. Kolla in dem på scuf.se de har massor med bra aktiviteter för barn, ungdomar och unga vuxna som är 0-35 år. En av deras medlemmar, Jessica, hade förberett en liten presentation om hur det är att leva med glutenintolerans och andra allergier. Jag blev väldigt imponerad av henne, på ett väldigt ärligt och roligt sätt berättade hon om hur hon istället för att dricka alkohol som sina kompisar så hade hon gjort revolt genom att äta vanlig pizza. Hon berättade också att hon för sig själv uppfunnit tvål-principen när hon tycker att till exempel ett wienerbröd luktar gott. Då tänker hon att det är som med tvål som luktar gott men som ändå inte går att äta och så försöker hon bara njuta av doften istället. En mycket klok tjej tycker jag.

I övrigt fick jag mycket frågor när det gäller brödbakning. Det är ju det absolut svåraste att få till när man bakar glutenfritt eftersom men inte har någon struktur (gluten) som jästen kan utvecklas inom. Bakpulver eller bikarbonatbröd blir oftast lite lättare att jobba med eftersom de bara ”jäser” i ugnen och då är det inte så känsligt. Nackdelen är att det blir lite enformigt att äta sådant bröd hela tiden. Den 31 maj har jag en bakkurs här i Nyköping och den 1 juni har jag en bakkurs på Medborgarskolan i Stockholm. Bägge handlar om Glutenfritt matbröd men kurserna är också laktosfria Det finns några platser kvar till bägge.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • tommy nilsson » Petit choux skola:  ”Fantastiska bra tips, här misslyckats många gånger men nu går det bättre. Tackar..”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Yvonne Det är svårt att säga exakt vad som händer men det troliga är att de..”

  • Yvonne Bengtsson » Petit choux skola:  ”Mina små bakverk sjunker ihop ändå och liknar små högar och är helt livlösa. Vad..”

  • Tarja » Petit choux skola:  ”Tack för att du svarade om muffinsform då ska jag göra som vanligt på plåten.”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Tarja. Vad roligt att du tyckte att den här "skolan" var bra. Det är nog ing..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln