Rabarbertema i dagens Mat med Malin radio

Denna vecka har vi rabarberfestival här i Sörmland vilket innebär att det händer en massa rabarberorienterade saker i länet. Många små producenter och matföretag öppnar upp sina portar och håller olika aktiviteter kopplade till rabarber. Bondens egen marknad har också rabarbertema i flera städer i länet. På rabarberfestival.se hittar man all information om festivalen.

Själv älskar jag rabarber, när de kommer känns det verkligen som att man har häng på sommaren. Lite som att man nu vet att man säkert överlevt vintern. Vi ska ha rabarbertema i P4 Sörmland idag tänkte jag. Idag börjar vi för övrigt klockan 17.00 istället för kl. 15.30 som vi brukar eftersom de ska ha EU-val-special i radion då (glöm inte att gå och rösta på något annat än de rasistiska partierna den 25/5). När jag tog mig ann Rabarber som tema tänkte jag att jag skulle försöka hitta på något nytt och spännande med rabarbern. Det finns tusen miljoner goda recept på rabarbersmulpaj och visserligen är det bland det godaste som finns men egentligen behövs det knappt något recept för att göra det. Slanta rabarber, blanda med socker och lite potatismjöl, gör en smuldeg av smör, mjöl och havregryn och socker, strö på och grädda klart i ugnen på 225 °C. Jag gör lite olika varje gång och det är det som är det roliga med smulpaj. 

Hur som helst kände jag inte att det dög att komma dragande med en gammal smulpaj i radion om man ska kunna kalla sig för matinspiratör, som ofta är mitt epitet när jag är med i P4. Jag provade att göra en paj där jag la rabarbern i ett rosmönster. Det är ett bra tips som jag sett att folk använder när de vill göra fina pajer så väl matiga som efterrättspajer. Originalet är så klart den franska äppelkakan tarte au pomme men jag har sett alla möjliga varianter, till exempel med gul och grön squash.

Jag tar med mig ett gäng inkokta rabarber till studion också. Jag hade en idé om att göra en burk där man ser rabarbern ståendes i glasburken och med sockerlagen runt om. Förr kokade man in genom att koka innehållet i glasburken direkt men jag gjorde en idiotsäker variant där man fyller i rabarberna i efterhand. Jag gillar för övrigt att man kan leta nyheter i det gamla. Det känns modernt att koka in rabarber men tipset hittade jag i en gammal kokbok från 1936. 

Det sista jag tar med mig till sändning idag är en rabarbergelé eller yello som jag gjort på lite stark rabarbersaft. Tanken är en smidig efterrätt som man kan förbereda och gjuta i någon fin burk eller ett serveringsglas eller liknande. Man kan ju faktiskt blanda i lite alkohol i yello om man vill ha det lite vuxnare. Ett fruktigt vitt vin kanske skulle passa och så toppar man med lite härliga bär och frukter på toppen.

Kom ihåg att lyssna kl. 17.00 på P4 Sörmland eller i efterhand (eller direkt) på webben.
 

Här hittar ni recepten till dagens program:

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • tommy nilsson » Petit choux skola:  ”Fantastiska bra tips, här misslyckats många gånger men nu går det bättre. Tackar..”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Yvonne Det är svårt att säga exakt vad som händer men det troliga är att de..”

  • Yvonne Bengtsson » Petit choux skola:  ”Mina små bakverk sjunker ihop ändå och liknar små högar och är helt livlösa. Vad..”

  • Tarja » Petit choux skola:  ”Tack för att du svarade om muffinsform då ska jag göra som vanligt på plåten.”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Tarja. Vad roligt att du tyckte att den här "skolan" var bra. Det är nog ing..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln