Debatt om billig mat

I förra veckan vaknade jag upp med känslan av att det behövdes en debattartikel i den lokala pressen med tanke på det som hänt i Danmark där människor dött av MRSA virus som verkar kopplat till den danska grisindustrin. Jag har så många bra mataktörer i mitt nätverk som jobbar med att vara en motvikt till det storskaliga och massproducerade och jag kände att vi tillsammans skulle kunna skriva en debattartikel om det höga pris som vi faktiskt får betala för den billiga maten. En av mina medförfattare var ICA-handlaren Magnus Åberg som driver ICA-Nära Nyköp här i staden, för övrigt min När-ICA. Han är oerhört engagerad i att lyfta dessa frågor och han har sedan länge plockat bort danskt kött i sin butik. Men utöver det stödjer han massor av lokala småproducenter och har tydliga skyltar och information i butiken om vad som är lokalt, han har även små skyltar som berättar om de lokala producenterna, man kan läsa om var äggen kommer ifrån osv. Magnus har även varit med och dragit igång ”Bondens egen marknad” här i Nyköping. En sak som var viktigt för oss var att uppmana andra handlare och mataktörer att också skippa det danska fläskköttet både på grund av överanvändningen av antibiotika men också på grund av de dåliga förhållandena som djuren får utstå. Vi fick vår debattartikel publicerad i Sörmlands Nyheter som är den lokala dagstidningen här och de valde också att följa upp artikeln med en intervju med Magnus och en sammanställning av vilka handlare i Nyköping som inte tar in danskt fläskkött. Skrämmande få har vågat ta ställning utan hänvisar till efterfrågan. I vår artikel berör vi också ansvarsfrågan och menar att det är allas gemensamma ansvar att vända den här skutan.

Du kan läsa hela debattartikeln här och intervjun med Magnus här.    

Etiketter: kött debatt mat i media

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • tommy nilsson » Petit choux skola:  ”Fantastiska bra tips, här misslyckats många gånger men nu går det bättre. Tackar..”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Yvonne Det är svårt att säga exakt vad som händer men det troliga är att de..”

  • Yvonne Bengtsson » Petit choux skola:  ”Mina små bakverk sjunker ihop ändå och liknar små högar och är helt livlösa. Vad..”

  • Tarja » Petit choux skola:  ”Tack för att du svarade om muffinsform då ska jag göra som vanligt på plåten.”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Tarja. Vad roligt att du tyckte att den här "skolan" var bra. Det är nog ing..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln