KARDEMUMMASKORPOR OCH rabarber-ROSENMARMELAD

Skorpor

Här om dagen gjorde jag ju rabarbersaft i råsaftcentrifugen och då blir det ju en hel del ”fruktkött” kvar så då passade jag på att prova om det skulle gå att göra marmelad på det, och visst gjorde det det. Det var faktiskt väldigt smidigt. Eftersom nästan all vätska var borttagen ur rabarbern så var det bara att tillsätta socker och koka den någon minut så blev det en fin marmelad. När jag och Pia var på Södertuna slott så tipsade de om att man kan ha rosenblad i rabarbern så när jag ändå var i experimenttagen så provade jag även det. Jag använde rosenblad från den där typen av stora trädgårdsnypon som växer lite överallt och doftar ljuvligt. Igår smakade det lite ros om marmeladen men idag hade smaken fullkomligt blommat ut om ni ursäktar uttrycket. Väldigt gott tillsammans med rabarbern och vackert blev det också. Idag bakade jag och barnen små spröda kardemummaskorpor som vi åt till marmeladen. Kardemumma och rabarber är en annan smakkombo som jag också är väldigt svag för. Receptet var väldigt enkelt och så det passade bra att göra med barnen. Som alltid när jag har med barnen i köket så minskade jag ner receptet rejält. Originalreceptet skulle ge 180 skorpor så 1/3 av receptet fick räcka, och tur var nog det med tanke på att de gick åt i ett enda svep.

skorpor marmelad

Kardemummaskorpor                                                                                                     48 st
                                                                                                                                                 Ugn 225 °C-150 °C.


2 dl vetemjöl

½ dl strösocker

1 tsk bakpulver

1 knivsudd kardemumma

50 g rumsvarmt smör

½ dl mjölk

Värm ugnen till 225 °C. Blanda alla torra ingredienser väl. Tillsätt smör och mjölk och blanda tills degen går ihop. Lägg bakplåtspapper på en plåt och rulla 24 små bollar av degen. Gädda plåten i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 150 °C. Dela bullarna på mitten med en gaffel medan de fortfarande är varma. Sätt in i ugnen igen och torka skorporna i ca 10 minuter. Låt de svalna helt på galler.

  

rabarbermarmelad

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • tommy nilsson » Petit choux skola:  ”Fantastiska bra tips, här misslyckats många gånger men nu går det bättre. Tackar..”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Yvonne Det är svårt att säga exakt vad som händer men det troliga är att de..”

  • Yvonne Bengtsson » Petit choux skola:  ”Mina små bakverk sjunker ihop ändå och liknar små högar och är helt livlösa. Vad..”

  • Tarja » Petit choux skola:  ”Tack för att du svarade om muffinsform då ska jag göra som vanligt på plåten.”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Tarja. Vad roligt att du tyckte att den här "skolan" var bra. Det är nog ing..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln