Plocka körsbär i min trädgård

Egentligen har jag ingen trädgård utan går helt enkelt runt och skördar vart helst det växer på allmänna platser och i skog och mark. Just nu är det säsong för fantastiska körsbär och eftersom körsbär har så dekorativa blommor är det inte ovanligt att man hittar körsbärsträd lite varstans. Hör du till dem som riktar kameran upp i härligt rosa och vitskimrande körsbärsblommor i maj månad så kan det vara läge att återvända till brottsplatsen nu för att ta del av de fantastiska söta bären. Jag plockade mina körsbär i barnens lekpark medan barnen grävde i sandlådan. Körsbär finns i en mängd olika varianter med olika smak och utseende. Allt från köttiga bigarråer till klassiska små nätta körsbär. Vissa är ljust aprikosfärgade med smak av bittermandel och andra är mustigt vinröda och deras smak påminner faktiskt också om ett rödvin med mycket fyllighet. 

När jag var liten gjorde vi oftast körsbärskräm av sommarens körsbär. Vi lät kärnorna sitta kvar och sen fick man spotta ut dem vartefter man åt dem. Lite pilligt men himmelskt gott med lite mjölk till. Nu har jag gjort en körsbärssylt istället. Även här låter jag kärnorna koka med och ge ifrån sig de där härliga tonerna av bittermandel. När sylten är klar passerar jag bort kärnorna genom en sil. Jag brukar koka sylt i ganska små mängder så går det ganska fort både att koka och äta upp. Då behöver man inte heller vara så noggrann med mängderna av det man har i. Jag brukar hälla någon matsked vatten i botten på kastrullen och sen i med bär och en rejäl dos socker. Jag gillar mina syltar ganska lösa så jag brukar inte använda syltsocker med pektin i utan vanligt strösocker. Sen kokar man bara tills bären är mjuka, sen är det klart. 

Körsbärssylten har en ganska stöddig smak som inte ber om ursäkt för sig. Det är ingen snäll jordgubbssylt vi pratar om, nej körsbärssylten är betydligt med vuxen i smaken. Jag hade lite vaniljmuffins i frysen som fick mötas med körsbärssylten och lite turkisk yoghurt, en perfekt kombo för körsbärssyltens kaxighet.      

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • tommy nilsson » Petit choux skola:  ”Fantastiska bra tips, här misslyckats många gånger men nu går det bättre. Tackar..”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Yvonne Det är svårt att säga exakt vad som händer men det troliga är att de..”

  • Yvonne Bengtsson » Petit choux skola:  ”Mina små bakverk sjunker ihop ändå och liknar små högar och är helt livlösa. Vad..”

  • Tarja » Petit choux skola:  ”Tack för att du svarade om muffinsform då ska jag göra som vanligt på plåten.”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Tarja. Vad roligt att du tyckte att den här "skolan" var bra. Det är nog ing..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln