En matresa runt jorden

Inför höstens Mat med Malin i P4 Sörmland så ville jag testa om det skulle gå att prata lite mer utifrån teman som skulle sträcka sig lite längre än bara något enstaka program. Så höstens första riktiga tema har varit olika typer av matkulturer som jag tycker är intressanta. I fem avsnitt har vi pratat om mat från olika kulinariska regioner i världen och jag tänkte att jag skulle dela med mig av alla avsnitt här på bloggen. 

I första programmet pratade vi om den svenska matkulturen och jag ville peka på att det vi upplever som delikatesser idag faktiskt kommit från en tid då vi haft det knapert  här och varit tvugna att ta vara på den mat vi har.  Här nedan kan du lyssna på avsnittet.  

I andra avsnittet kikade vi ner i Europa och framförallt det Franska och Italienska köken som har två helt olika ursprung. 

Inför det tredje avsnittet ville jag berätta lite mer om Mellanöstern och Nordafrika som ju har fantastiskt god mat och en högt stående matkultur.

I det näst sista avsnittet tyckte jag att det skulle vara intressant att prata lite om den ursprungliga maten i Nord- och Mellanamerika för att visa att här finns en matkultur bortom snabbmaten. 

Det sista avsnittet fick bli en översikt över de asiatiska köken även om det är omöjligt att hinna med allt så ville jag ändå få fram att detta är en region som är en stor källa till inspiration och att den mesta mat som vi äter på asiatiska restauranger inte är så autentisk så det finns mycket mer att upptäcka för den som verkligen vill. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • tommy nilsson » Petit choux skola:  ”Fantastiska bra tips, här misslyckats många gånger men nu går det bättre. Tackar..”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Yvonne Det är svårt att säga exakt vad som händer men det troliga är att de..”

  • Yvonne Bengtsson » Petit choux skola:  ”Mina små bakverk sjunker ihop ändå och liknar små högar och är helt livlösa. Vad..”

  • Tarja » Petit choux skola:  ”Tack för att du svarade om muffinsform då ska jag göra som vanligt på plåten.”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Tarja. Vad roligt att du tyckte att den här "skolan" var bra. Det är nog ing..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln