Kulisser

När man jobbar med att fotografera mat som jag gör ibland så behöver man allt som oftast ägna sig åt lite kulissbygge. Eftersom bilden av maten inte återger, varken smaken eller doften av maten så får man försöka förmedla känslan som maten ger på andra sätt. Genom att välja porslin, bakgrunder och andra tillbehör i bilden kan man skapa en känsla för sammanhanget där maten serveras. Det har säkert inte undgått någon som tagit del av ett recept på senaste tiden att det är väldigt trendigt att använda sig av gamla fina och udda loppisfynd för att styla matbilder. Ofta kan man hitta fantastiskt eleganta köksredskap och uppläggningsfat på loppisar för en ganska liten slant jämfört med att köpa nytt åtminstone om man handlar i en småstad eller på landsbygden. Igår var jag på en loppisrunda där jag var på jakt efter rekvisita till mina matfotografier och jag hittade allt ifrån gamla köttkvarnar till tårtfat och sirliga nötknäckare. 

Jag har två personer i min bekantskapskrets som jag tycker är riktigt duktiga på det här med att bygga upp spännande världar med hjälp av detaljer. Den ena är min kusin Mia som är utbildad tapetserare och som tidigare också arbetat med teaterdekor. Hon bor i Dublin och driver sitt eget företag Mia’s Upholsery. Där gör hon allt från att renovera möbler till att bygga hela inredningar i butiker med mera. Förra julen gjorde hon också hela julskyltningen till Dublins motsvarighet till NK Brown Thommas. Mia är har den perfekta kombinationen av att vara väldigt väldigt duktig och samtidigt så där kreativt och modig när hon tänker utanför boxen. 

Mias julskyltning på Thomas Brown
Mias julskyltning på Thomas Brown

Pia Kammeborn som driver företaget och bloggen Kammebornia.se är en annan av mina nära som är fantastiskt duktig på att skapa fantasifulla och inbjudande miljöer i sina bilder. När man varit hemma hos Pia känner man genast att man vill hem och slänga ut varenda IKEA-möbel och istället omge sig av en massa finurliga möbler och prydnadssaker från förr. Pia är precis som Mia väldigt duktig på det hon gör, hon fotar och skriver och gör en massa fantastiska saker och är också så där fantastiskt kreativ som jag älskar. Har du inte kollat in Pias blogg Kammebornia än så måste du göra det (med reservation för att dina IKEA-möbler kommer att framstå i ny dager) 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • tommy nilsson » Petit choux skola:  ”Fantastiska bra tips, här misslyckats många gånger men nu går det bättre. Tackar..”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Yvonne Det är svårt att säga exakt vad som händer men det troliga är att de..”

  • Yvonne Bengtsson » Petit choux skola:  ”Mina små bakverk sjunker ihop ändå och liknar små högar och är helt livlösa. Vad..”

  • Tarja » Petit choux skola:  ”Tack för att du svarade om muffinsform då ska jag göra som vanligt på plåten.”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Tarja. Vad roligt att du tyckte att den här "skolan" var bra. Det är nog ing..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln