Fisk och skaldjurstider

Hösten är en bra tid att äta fisk och skaldjur så därför har vi i oktober haft just det temat i mitt programinslag Mat med Malin i P4 Sörmland. Vi har prata om allt från hur man ska tänka när man köper fisk och skaldjur till recept på bra vardagsrätter med fisk och skaldjur samt festliga recept på fisk och skaldjur. Igår var sista gången och vi pratade om festliga fiskar och skaldjur, jag tyckte att det skulle vara kul att lyfta fram en trend som smyger sig fram just nu nämligen ”fun dining” alltså ett mer avslappnat sätt att äta tillsammans på. Det här har varit en stor trend främst i restaurangvärlden där man dukar upp långbord och gästerna serveras maten ur samma grytor eller från stora brickor eller fat. Jag älskar den typen av måltider där man sitter länge och plockar med maten det brukar alltid bli bra samtal och stämning på den typen av måltider. Jag gjorde några recept på fisk och skaldjur på temat och jag tänkte att jag skulle bjuda ett av dem här. 

Heta, rökiga räkor med citronaioli

Dessa räkor är perfekta som en förrätt om man är ett gäng men det passar också bra som en ersättare för den romantiska klassikern räkor och vittvin.

Förrätt för 4 personer eller romantiskt mys för 2 personer

1 kg räkor med skal

1-2 vitlöksklyftor

½- 1 röd chili

3 msk neutral olja t.ex. raps

2 msk tomatpuré

1 tsk rökt paprikapulver (finns i vanliga mataffärer)

 

Tina eventuellt frusna räkor i kylskåp ett dygn i förväg. Ta fram räkorna ca 30-60 minuter innan de ska tillagas så att de hinner bli rumstempererade. Skala vitlöken och skiva den tillsammans med chilin. Tillsätt olja, vitlök, chili, tomatpuré och rökt paprikapulver i en kall stekpanna. Blanda om allt och hetta upp stekpannan på högsta värme. Rör ordentligt hela tiden så att inget bränns vid. Tillsätt räkorna när stekpannan blivit rejält het. Rör om ordentligt så att alla räkor blandas med tomat och kryddor. Låt räkorna fräsa med i ca 1-2 minuter på hög värme så de blir genomvarma men inte överkokta. Servera genast med ett gott surdegsbröd och citronaiolin.

 

Citronaioli

Tänk på att vitlök är en smak som växer om den får stå en stund. Vill du förbereda såsen kan du blanda ihop den först och sedan tillsätta vitlöken precis innan servering.

1,5 dl majonnäs (gärna hemgjord)

¼ - ½ vitlöksklyfta

½ citron (juicen)

Salt och peppar

 

Skala och finriv vitlöken. Blanda majonnäs och citron, tillsätt vitlöken och smaka av med salt och peppar. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • tommy nilsson » Petit choux skola:  ”Fantastiska bra tips, här misslyckats många gånger men nu går det bättre. Tackar..”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Yvonne Det är svårt att säga exakt vad som händer men det troliga är att de..”

  • Yvonne Bengtsson » Petit choux skola:  ”Mina små bakverk sjunker ihop ändå och liknar små högar och är helt livlösa. Vad..”

  • Tarja » Petit choux skola:  ”Tack för att du svarade om muffinsform då ska jag göra som vanligt på plåten.”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Tarja. Vad roligt att du tyckte att den här "skolan" var bra. Det är nog ing..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln