Kreativt datanörderi

Jag tänkte att jag skulle skriva ett litet teknikinlägg. Ett inlägg om hur man kan använda tekniken till sin fördel när man jobbar med mat eller för den delen något annat kreativt.

Fram tills för några år sedan var datorer och teknik något som var förbehållet den klassiska datanörden. En kille som var supersmart på matte och föredrog att sitta hemma och programmera istället för att hänga med kompisar. Datanördens storhetstid verkar dock vara förbi. Idag är tekniken så mycket mer användarvänlig att du inte ens behöver kunna säga hej på kodspråk.

Jag gör hemsidor som anpassar sig efter olika plattformar, jag ordnar onlinekurser, går själv på onlinekurser, jag redigerar bilder, spelar in filmer, poddar och mycket annat i datorn utan att känna mig det minsta nördig. Det är helt enkelt verktyg för att jag ska kunna vara kreativ i mitt arbete (och även på fritiden). Jag tänkte jag skulle lista några av mina favoritlösningar när det kommer till teknik.

Om du behöver en hemsida så behöver du egentligen inte gå till en dyr webbyrå, förutsatt att du har lite tid att lägga ner så kan du göra det själv. Jag gör den här hemsidan på Hemsida24 som är en betaltjänst där man kan bygga sin hemsida med hjälp av olika block som man drar och släpper på plats där man vill ha dem. Det är superenkelt att använda och ser snyggt ut direkt. Det finns lite olika prisklasser och man kan köpa domännamn (alltså sin .se eller vad man nu vill ha) på samma ställe. Har man inte råd eller inte vill lägga några pengar på sin hemsida kan man bygga en i Wordpress. Det finns betalvarianter även för Wordpress och då har man obegränsade möjligheter men om man vill kan man göra en gratisvariant och då får man ett domännamn som slutar på …wordpress.com. En sådan hemsida har jag byggt till min mans musikstudio Rush Sounds som han driver vid sidan av sitt vanliga jobb. I Wordpress finns det olika mallar man kan använda som ger en fin design till sin hemsida tycker man det är svårt att veta hur man ska göra så finns det massor med guider på Youtube som man kan titta på. sök på ”tutorial wordpress” eller gör en sökning på just det som du behöver hjälp med. 

Bilderna till min mans hemsida har jag också ordnat med och fler kommer inom kort. Han visade mig några exempelbilder som han tyckte var fina och så tolkade jag dem. Vi tog ganska enkla bilder här hemma och så har jag redigerat dem ganska hårt för att få till rätta känslan. Jag har varit intresserad av bildredigering ganska länge och har så klart lärt mig ett och annat med tiden men ska man bara redigera upp bilder som man har fotat så behöver man inte vara superduktig på redigering. Du känner säkert till Photoshop och tänker att det handlar om att fuska sig till smala och släta fotomodeller. Men faktum är att man kan göra så mycket mer än så i Photoshop. Nu behöver man inte heller köpa programmet utan man hyr det så det blir billigare och du har tillgång till de senaste uppdateringarna hela tiden. Är man intresserad av att lära sig mer om bildbehandling så tycker jag att den svenska sidan Moderskeppet är en jätte bra hemsida där det finns massor av enkla filmer som förklarar hur man kan göra olika saker i Photoshop och andra program. Några är gratis och även här kan man köpa medlemskap om man vill ha tillgång till allt. Den här filmen om funktionen Camera Raw har hjälpt mig mycket i min bildbehandling när det gäller att på ett enkelt sätt snygga till bilder man tagit med sin systemkamera. Annars finns det alltid Youtube och vill man lära sig om lite mer avancerat Photoshoppande så tycker jag att kanalen Phlearn är mycket inspirerande. 

Före
Före
Efter
Efter

Nu måste vi nästan prata om Youtube. Det känns som om Youtube har gått från att vara en oändlig spellista av knäppa klipp till att bli en plattform för seriösa inlägg. Senaste tiden har Youtube satsat på något de kallar för kanaler och det gör det möjligt att lägga upp filmer med bra kvalitet och fortfarande nå en stor publik. Man kan följa olika kanaler som man gillar och det poppar upp fler och fler kanaler. När det gäller mat så är mina två favoriter Entertaining with Beth och Green Kitchen Storrys mina favoritkanaler just nu. Annars gör jag Youtubesökningar så fort det är något jag vill lära mig hur man gör eller vill fördjupa mig inom. För matlagning tycker jag att det nästan är bättre att kolla på filmklipp än att läsa en text eftersom så mycket av finliret försvinner i texten. På film ser man direkt konsistenser och handgrepp som inte alltid kommer fram i ett recept.

Onlinekurser är något som vuxit de senaste åren, mycket tack vare ett företag som heter Coursio. De har digitala klassrum som man kan bygga sina egna lektioner i. De kostar en hel del och tar också betalt för varje student som tar kursen men har man väl gjort kursen kan man låta de rulla på och kan få in pengar på lång tid för ett arbetstillfälle. För mig har det varit en smart lösning att göra onlinekurser via Medborgarskolan i Stockholm (genom Coursio). Bland annat har jag gjort kursen om att skriva recept. 

När det gäller sociala medier så tycker jag de bildbaserade varianterna är de bästa för att hitta inspiration. Instagram och Pinterest är två jag använder. Jag fick inte riktigt kläm på Pinterest först men tillsammans med Katarina Larson som sköter webben på P4 Sörmland så fick vi kläm på det. Nu finns tillexempel mina bilder från mitt radioinslag Mat med Malin på Sveriges Radios pinterest. Jag samlar också idéer och egna bilder på Pinterest. Där heter jag Malin Randeniye och på Instagram heter jag @malin_randeniye. 

Inom kort kommer jag att lansera en nyhet där jag använt helt andra tekniker men mer om det framöver. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • tommy nilsson » Petit choux skola:  ”Fantastiska bra tips, här misslyckats många gånger men nu går det bättre. Tackar..”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Yvonne Det är svårt att säga exakt vad som händer men det troliga är att de..”

  • Yvonne Bengtsson » Petit choux skola:  ”Mina små bakverk sjunker ihop ändå och liknar små högar och är helt livlösa. Vad..”

  • Tarja » Petit choux skola:  ”Tack för att du svarade om muffinsform då ska jag göra som vanligt på plåten.”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Tarja. Vad roligt att du tyckte att den här "skolan" var bra. Det är nog ing..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln