Hur man lyckas med helstekt kalkon

Den amerikanska högtiden Thanksgiving börjar närma sig så jag tänkte att det kunde vara på sin plats att tipsa lite om hur man bäst tillagar kalkon. En av mina kunder är ju Rinkeby Struts och Kalkon som förutom strutsar även föder upp kalkoner. I somras tog jag fram en mängd recept till Rinkeby Struts och Kalkon bland annat ett ”how to” recept på hur man bäst lyckas med kalkon. Jag tänkte att det kunde vara en idé att publicera det receptet här på bloggen nu inför Thanksgiving men även inför jul. Jag vet att vissa tycker att det är trevligt att servera kalkon till middag på juldagen för att bryta av lite i all julmat. Alldeles nyligen såg jag också klippet nedan om att man med fördel kan rimma kalkonen några dygn i förväg för att göra den extra saftig. I mitt recept använder jag stekpåse för att det ska bli saftigt men också för att inte behöva skura hela ugnen. Sen är självklart kvaliteten på kalkonen av stor betydelse för resultatet.

Så får du en saftig helstekt kalkon steg för steg
 

                                                          Ugn 175 °C

 

8 -12 portioner


Helstekt kalkon är en imponerande bjudrätt som passar perfekt vid högtidliga tillfällen med släkt och vänner. Rinkeby Struts och Kalkon hjälper dig till en saftig och vacker helstekt kalkon. Vi serverar den med klassiska mustiga smaker som timjan och katrinplommon men smaksättningen kan givetvis varieras efter tycke och smak. Genom att smörja in kalkonen med kryddsmöret under skinnet får man inte bara god smak utan även ett saftigare kalkonbröst. Fyllningen lägger vi i under kalkonen istället för inuti eftersom det då är möjligt för varm luft att tillaga fågeln även inifrån och den lättare blir jämnt tillagad. Stekpåsen ger ett saftigt och mört kött samtidigt som smakerna från kryddningen och tillbehören stannar i köttet. Stekpåsar hittar du i de flesta mataffärer. 

Kalkon

1 kalkon 5-8kg

1 stor (XL) stekpåse

 

Kryddsmör

250 g rumsvarmt smör

½ dl soja

3 klyftor vitlök

5 kvistar timjan

½ msk salt

½ msk malen svartpeppar

”Fyllning”

2 gula lökar, klyftade

2 äpplen, klyftade

1 dl katrinplommon

5 kvistar timjan

1 dl vatten

 

Sås

Spad och fyllning från kalkonen

1 dl crème fraiche/person

Salt och svartpeppar 
 

Steg 1. Förberedelser

Tina kalkonen i kylen i god tid innan tillagning, det tar ca 2 dygn och gör att köttet behåller sin saftighet. Ta ut köttet ur kulen ca 2 timmar innan det ska tillagas så köttet hinner bli rumstempererat och på så sätt behålls mer vätska när kalkonen tillagas och köttet blir saftigt och mört. 

Steg 2. Smakerna

Värm ugnen till 175 °C. Skala och finhacka vitlöken och timjan. Blanda det rumsvarma smöret med soja, vitlök, timjan, salt och peppar. Lossa försiktigt på bröstskinnet nerifrån och hela vägen upp mot halsen. Lättast är det att lossa på skinnet med händerna eller med en sked med undersidan mot skinnet så det inte går sönder. Stryk ut ⅔ smöret mellan skinnet och köttet. Fäst eventuellt skinnet med ett grillspett längst ner för att undvika att det kryper upp. Smörj in resten av smöret över hela kalkonen. Skala löken och kärna ur äpplet klyfta äpple och lök. 

Steg 3. Tillagningen 

Lägg stekpåsen på en ugnsfast plåt och fyll botten med lök, äpplen, katrinplommon och timjanstjälkar. Häll på 1 dl vatten och placera kalkonen på löken och frukten. Sätt en ugnsfast termometer på mellan låret och bröstet ända in till benet. Förslut stekpåsen noga och ställ in kalkonen i ugnen, se till att stekpåsen inte nuddar ugnens kanter. Ugnsstek kalkonen tills termometern visar 72 grader vilket tar ca 25-40 minuter per kg plus 20 minuter extra.

Steg 4. Slutfasen

Ta ut kalkonen ur ugnen och klipp ett stort hål upptill i stekpåsen. Lyft försiktigt ur kalkonen ur stekpåsen och låt den vila på ett fat i ca 30-45 minuter för att behålla sin saftighet. Sila av spadet från stekpåsen ni en kastrull och pressa igenom ungefär hälften av löken och frukten ner i såsen. Vispa i crème fraiche och låt såsen koka upp. Smaka av med salt och peppar. Servera kalkonen varm eller kall. Häll gärna lite av såsen över uppskivat varmt kött så torkar det inte ut. Servera gärna med en god potatisgratäng och en grönsallad.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • tommy nilsson » Petit choux skola:  ”Fantastiska bra tips, här misslyckats många gånger men nu går det bättre. Tackar..”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Yvonne Det är svårt att säga exakt vad som händer men det troliga är att de..”

  • Yvonne Bengtsson » Petit choux skola:  ”Mina små bakverk sjunker ihop ändå och liknar små högar och är helt livlösa. Vad..”

  • Tarja » Petit choux skola:  ”Tack för att du svarade om muffinsform då ska jag göra som vanligt på plåten.”

  • Malin Randeniye » Petit choux skola:  ”Hej Tarja. Vad roligt att du tyckte att den här "skolan" var bra. Det är nog ing..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln