5 tips för egentid

Här har jag samlat fem tips på hur jag själv skapar egentid i mitt liv. Meditera, gör Yinyoga, var kreativ, skogsbada eller varför inte ta in på hotell eller pensionat. 

Meditation
Om du är van att prestera kan meditation vara jättesvårt. Du tänker förmodligen automatiskt att meditation handlar om självdisciplin och om att tysta alla tankar så effektivt som möjligt. Det finns mängder av meditationstekniker, men en som är lätt att ta till sig, är en teknik där man bara observerar sina tankar. Du försöker inte stoppa dem utan tittar på dem utifrån. Appen headspace förklarar det som att du sitter vid sidan av en väg och dina tankar är bilarna som åker förbi. Sitt bara stilla och låt tankebilarna åka förbi dig. Märker du att du åkt med en av bilarna och börjat tänka på föräldramötet eller deadlinen på jobbet så noterar du bara det och kliver av och sätter dig vid vägkanten igen. Svårare än så är det inte. Sinnet vandrar alltid runt och det är egentligen inte något problem i meditation. Poängen är inte att stänga av hjärnan, tack och lov.  

Yinyoga
Det är lätt att ryckas med när det kommer till fysisk aktivitet. Det är lätt att koppla tävling och kamp till rörelsen vi behöver. Då kan man behöva balansera upp det med stunder då vi låter kroppen vila från det. Yinyoga går ut på att vara i en position en längre tid mellan en och ett par minuter. Tanken är inte att stretcha ut sig till max som vi ofta gör när vi stretchar eller gör andra former av yoga. I Yinyogan lägger vi oss innanför vår egen gräns så att vi klarar av att hålla positionen under en lång tid. Det är mer skonsamt för kroppen. Alla Yinyogainstruktörer ser inte på Yinyogan på det här sättet. Om de till exempel är vana vid att träna hårt eller på annat sätt själva är vana vid att prestera kan deras pass bli mer fokuserat på att klara av så mycket stretch som möjligt med resultatet att du ligger och spänner musklerna hela passet istället för att få en djupare avslappning i både muskler och ligament. På YouTube finns videos att börja med om du vill prova Yinyoga hemma. Många gånger kan Yinyoga vara lättare att göra hemma i lugn och ro så att man kan fokusera inåt.  

En stund att skapa
Du kanske inte ser dig som kreativ. Du kanske känner att du inte är så duktig på att måla eller att du inte har några idéer som är unika eller ens bra. Du är kanske inte den konstnärliga typen. Vårt behov av att vara kreativa är olika men det finns där i oss alla. Det tar sig olika uttryck och vad det blir av det är inte så viktigt egentligen. Det är viktigare att släppa fram kreativiteten än att fokusera så mycket på resultatet. Det är lätt att rationalisera bort stunder av kreativitet i allt annat som måste göras, men genom att ge dig tid till att vara kreativ tränar du dig samtidigt i att tänka i nya banor och lösa problem på sätt som du kanske inte sett tidigare. Dessutom har vi alla ett behov av att vara kreativa. Det är liksom inbäddat i vårt DNA. Om du lyssnar en stund till dina önskningar så märker du kanske att där finns en viskning om att lera, måla, klinka, skriva, rita, tälja, snickra, pärla, fota, odla, sjunga eller bara pyssla i största allmänhet. Du kanske känner dig nyfiken på något. Gå åt det hållet då. Det behöver inte bli vackert, definitivt inte perfekt och du behöver inte göra en karriär av det eller tjäna pengar på det. Det är helt okej att bara sitta ner en stund och måla fult. Börja smått och se om nyfikenheten leder dig vidare. Kanske tröttnar du på halva vägen. En halvskriven bok, en påbörjad kofta, en byrå som aldrig kommer att bli lackad. Det är okej. Då har du varit kreativ en stund och njutit av processen. Vet du inte var du ska börja kan du kanske köpa en målarbok för vuxna och färglägg eller något annat färdigt kitt som du kan följa. Det kan vara nog så skönt.   

Naturbada
Det låter kanske flummigt men att naturbada är typ det samma som att vara ute i naturen. Var inte rädd för att gå ut själv i skog och mark. Var du än bor finns det alltid någon liten grön plätt du kan söka upp för att fylla på med nytt klorofylligt syre och ny energi. Naturen manar också till välgörande rörelse. Vi vandrar, simmar, klättrar och rör kroppen på ett helt annat sätt än i ett kontrollerat gym.  

Ta in på hotell.
Behöver du komma bort en stund, kanske en helg eller längre. Behöver du få lite perspektiv på något eller bara komma ner i varv. Att hyra en stuga eller boka in sig på ett hotell alldeles själv kan vara ett bra sätt att få klarhet i något eller bara sänka stressnivån. Att ta en eller ett par nätters övernattning behöver inte bli så kostsamt men kan vara en god investering. Att byta miljö gör något med vårt sätt att tänka och känna oss. Plötsligt ser vi möjligheter som vi annars inte sett. Känn efter vad du behöver, ett lyxhotell i stan, ett pensionat, herrgård, bed and breakfast på landet, en egen stuga i skogen. Har du inte utrymme i din budget för en övernattning på kan du istället spendera dagen på ett mysigt hotell. Troligtvis behöver du inte ens åka särskilt långt för att hitta ett som du gillar. De flesta hotell serverar både frukost, lunch, middag och fika och vissa har till och med afternoon tea eller brunch. Välj en eller ett par måltider eller bara en stor kopp te, slå dig ner i en hörna i de gemensamma utrymmena, titta de magasin eller de böcker som finns på platsen. Njut av de färska blommorna och den lugna musiken som spelas tyst i bakgrunden. Beställ lite mer te och kanske något att äta och bara var. 

Etiketter: må bra texter

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln