Egentid

Ofta glömmer vi kanske bort att njuta av den där stunden som vi får för oss själva. Tvätten ska vikas, man borde dammsuga och betala räkningar. Att ta sig tid för sig själv och bara vara är essentiellt för oss människor. 

Att ha egentid handlar inte om att vara ensam, det handlar om att vara själv. Att ta sig tid för sig själv, med sig själv. Även om du normalt sett känner dig ensam kan du behöva ha egentid. Om du tar en stund och trivs i ditt eget sällskap blir känslan av ensamhet mindre. Många gånger får vi kanske dåligt samvete över att vi tar oss tid för oss själva och njuter. Kanske har du så många måsten att det känns orimligt att ge sig själv en stunds ro och frid. Men att göra just det är viktigt. Det är när vi är med oss själva, när vi tillåter tankarna att vandra fritt, när vi inte har något på agendan annat än att bara vara, det är då som vi knyter an till oss själva. Det är då vi kan utvärdera vilka upplevelser vi vill ha i livet, föreställa oss hur vi vill spendera våra dagar, hur vi vill må. Helt enkelt känna in om vi är på rätt spår eller om vi behöver skala bort något och lägga till något annat. 

Vad som är viktigt i ditt liv blir tydligare när du spenderar tid med dig själv. Du behöver inte göra upp planer för framtiden eller försöka forcera något som du vill ska hända. Du behöver bara tillåta utrymmet att finnas där. Så ofta är vi i rörelse, på väg framåt eller bort, men att vara närvarande i nuet och med sig själv är nära nog magiskt. Att vara med det som är utan att försöka ändra på något just för stunden, skapar ett lugn. När du spenderar njutningsfull tid med dig själv behöver du inte låtsas vara någon du inte är, du behöver inte spela en roll eller anpassa dig efter någon annan. Du kan fylla ut din plats. Det utrymme som är ditt. Och ju mer du gör det desto lättare kommer det bli att göra det tillsammans med andra. 

Du tänker kanske att det är egoistiskt att ta tid för sig själv. Det är det inte. Du kan inte hjälpa en fattig om du är fattig själv och du kan inte hjälpa en som svälter om du svälter själv. På samma sätt kan du inte ge av dig själv eller din tid till andra om du inte gett till dig själv först. Vi ger till andra när vi har ett överflöd själva. Människor som agerar självuppoffrande tar fort slut. Det är därför vi behöver tid för oss själva, inte bara när vi är mitt uppe i en kris utan som en del i livet och vardagen. Vi har alla olika behov av hur mycket egentid vi behöver. Är du mer introvert kanske du behöver en stund varje dag för dig själv. Då går du kanske upp en timma tidigare bara för att få vara i lugn och ro. Kanske har det varit en hektisk period som gör att du behöver fylla på dig själv. Kanske skapar du helt enkelt en rutin för att få tid för dig själv regelbundet. 

Etiketter: må bra texter

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln