Att förälska sig i frukost igen

Jag tycker om att börja dagen i lugn och ro, att en helgmorgon bli sittandes vid frukostbordet långt in på dagen. Att bara få vila i utsikten utanför fönstret, låta världen utanför få vänta. 

Kanske hör du till dem som vill läsa en tidning, lyssna på ett program eller lösa ett korsord. Eller så vill du småprata med dina nära och kära.  Det är viktigt för mig att få åtminstone någon morgon varje vecka där allt bara kan få stå still, där jag fridsamt kan sitta och njuta av morgonmålet. Det handlar mindre om vad man lagar till frukost och mer om känslan det frambringar. Att dela en grapefrukt på hälften och servera på en assiett är inget avancerat men försätter en ändå i en omedelbar känsla av lyx. En avokadohalva eller ett glas nypressad juice har samma effekt.

Alla morgnar kanske inte blir allt det vi önskar, men vi kan ta med oss en liten bit av den känslan som en stilla helgfrukost kan erbjuda, även in i vardagen. Prova att sitta ner om än bara i några minuter och stanna upp i tanken även en vanlig tisdag. Ät något litet och bara ta en stund för dig själv eller de närmaste. Du märker snart att det gör stor skillnad för hur du upplever resten av dagen. 
 

Att skapa en rofylld stund på morgonen handlar i mångt och mycket om att skapa trivsamma rutiner. Att ha en grund att utgå ifrån, något man faller tillbaka till dag ut och dag in. Det blir en sort trygghet att förlita sig på. En ritual som skapar det där utrymmet för frid i början av dagen. Kanske har du en typ av frukost på vinterhalvåret och en annan på sommaren, en som är svalare och som du kan äta i solljuset till skillnad från vinterns värmande mer fylliga frukostar. Kanske märker du att du inte alls är den typen som tycker om klassisk frukostmat med bröd, gröt eller fil. Då drar du kanske hellre inspiration från andra delar av världen där man snarare äter ris och gryta till frukost. Kanske föredrar du en matig soppa, en råkostsallad eller helt enkelt gårdagens rester till frukost. 

Så längen din frukost är närande för dig, fyller dig och ger dig en utgångspunkt för dagen, så finns det egentligen inga regler för hur en frukost ska se ut. Är du obekant med frukost eller bara tappat kontakten med den på senare tid, så kan helgens frukost vara ett bra sätt att förälska sig i frukosten igen. Att låta helgfrukosten få bli en högtidsstund där du dukar med dina favoritfat, rostar ett grovt bröd och njuter av lite frukt eller något annat du gillar. Då kommer du förmodligen så smått börja uppskatta frukoststunden igen. 

Vi säger ofta att frukosten är det viktigaste målet om dagen men det blir den inte förrän vi behandlar den på det sättet.       

Etiketter: frukost texter

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln