Drömmen om ätliga perenner

Vi håller på att bygga hus och i september går flyttlasset. Jag är så klart sugen på att ha många ätliga växter i min trädgård. Framförallt är jag sugen på att anlägga en tomt med sådant som kommer igen år efter år. 

Träd och buskar på önskelistan.
Buskar och träd är självklara växter i den perenna ätliga trädgården. Äpple, päron körsbär och plommon återfinns på de flesta villatomter och är helt klart något som jag är sugen på. Men dessa träd är inte de enda alternativen man kan kolla på. Även många trädnötter går att odla på våra breddgrader. Valnöt går att odla upp till zon 2 och hassel trivs utmärkt i zon 1-4. Hassel är för övrigt egentligen inte ett träd utan en buske som växer sig ca 3-4 meter hög. Vinbär, krusbär, hallon och björnbär är annars klassiska buskage.  Jag vill också gärna ha blåbärsbuskar och havtorn. Då behöver man köpa fler buskar av samma sort eftersom de inte självpollinerar. Jag är också lite nyfiken på mer ovanliga sorter som blåbärstry. Avlånga blåbärsblå bär som påminner om blåbär, hallon och svarta vinbär i smaken. Rosenkvitten med sina dekorativa blommor har fullt ätliga frukter. Dess pektinrika innehåll gör den passar utmärkt till marmeladkok, ensam eller i sällskap med andra bär och frukter. Aroniabusken är en klassisk häckväxt med fullt ätliga bär dock är de väldigt kärva i smaken. Det mörkt lila bäret är fullt av antioxidanter, den kan frysas in och utgöra ett trevligt tillägg i smoothies genom hela året.

I och under jorden
Många lökväxter kommer igen år efter år utan att behöva sås eller sättas. Gräslök, ramslök, luftlök och piplök är några exempel på lök som årligen återkommer lydigt. Har du en gång satt jordärtskocka på en plats så kommer den alltid att finnas där, så fundera en extra gång innan du petar ner de små knölarna i jorden. Vågar du väl satsa på jordärtskockan så kan du glädjande nog använda rotknölarna till många härliga recept. Varför inte byta ut en del av potatisen i potatisgratängen mot jordärtskocka. Pepparrot är också ett trevligt tillskott i den perenna köksträdgården, med sitt sting är den utmärkt som tillbehör till kött och charkuterier. För den som har tålamod är sparris en investering värd att satsa på bara man kan tänka sig att vänta två år på skörden av de fina vårprimörerna. En annan självklar perenn grönsak är rabarbern. Rabarbern räknas faktiskt som grönsak även om den förstås främst används i söta sammanhang. 

Örtträdgård på repeat
Många örter övervintrar fint på våra breddgrader. Timjan, mynta och oregano för att nämna några. Även lavendel kan ju användas som krydda i skorpor eller söta såser och krämer för den som tycker om smaken. Libbsticka är en gammelsvensk ört som påminner om selleri i smaken och som ger rikliga skördar med en buske på upp mot två meter den går att mixa med salt och torka till ett härligt örtsalt. Dragon är ytterligare en ört som trivs och växer till från år till år. En perenn örtträdgård är också ett spännande ställe för barn att lära sig mer om smaker och växter. 

Sött och surt
Rabarber känns näst intill obligatoriskt i en svensk trädgård. Jag tänkte sikta in mig på en starkt rosa sort med låg halt oxalsyra. Gärna med lite egen sötma. Jag vill också odla jordgubbar eller smultron lite här och var i trädgården så att barnen lockas på utflykt. Självklart förstår jag att det kommer ta lite tid att få hela trädgården på plats men det gör inte så mycket då har jag desto mer tid till att drömma. 

Etiketter: texter odling trädgård

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln