Längtan efter rörelse

Jag kan tycka att det är svårt att identifiera mig med ordet träning? Samtidigt vill jag röra på mig och ha en frisk kropp. Du kanske är likadan.

Får tanken på ett gym dig att svettas värre än den tuffaste träningsmaskinen? Hatar du att tävla? Får du krupp av gruppträning? Det är inte så konstigt, all sorts träning passar inte alla. Det finns många sätt att vårda sin kropp med rörelse. Jag vill till exempel fara på cyckel genom sommaren, längs blomsterkandade grusvägar, med picknick i korgen på styret. Så vill jag röra på mig just nu. Här är mina tips på hur du börjar älska upplevelsen av att röra på dig.

Fokusera på upplevelsen
En bra sak jag lärt mig när jag drivit mina företag är att fråga mig själv vilken upplevelse jag vill ha. Det är lätt att fokusera på slutresultatet men ofta är vägen dit lång och när man väl kommer fram har våra egna mål också flyttats fram. Att istället fokusera på själva upplevelsen, funkar bättre för mig. Jag märker att jag blir intresserad av helt andra aktiviteter än de som jag tidigare ägnat mig åt. Cykling, simning, vandring och padling är något som jag känt mycket sug efter den senaste tiden. 
Kanske har du redan en typ av rörelse som du älskar eller något du är nyfiken på. Kanske märker du att du inte alls gillar boxercise men är barnsligt förtjust i gymnastik. Kanske älskar du att rida, klättra eller friidrotta. Om du tycker om och uppskattar sättet du rör på dig så är det större sannolikhet att du fortsätter med aktiviteten. 

"PÅ CYKEL GENOM SOMMAREN,
LÄNGS BLOMSTERKANTADE GRUSVÄGAR,
MED PICNIC I KORGEN PÅ STYRET,
SÅ VILL JAG RÖRA PÅ MIG JUST NU."

Don efter person
En annan sak som jag märkt är att jag behöver anpassa aktiviteter till hur jag är som person. Jag trivs bäst att röra på mig om jag får vara ifred. Dessutom blir jag uttråkad om jag måste hålla koll på tider, längder eller repetitioner. Helst vill jag bara låta tankarna vandra medan jag rör på mig. 
Älskar du att vara runt människor eller längtar du efter lite egentid? Är du självmotiverad eller behöver du någon där för att peppa dig? Gillar du när saker är intensiva och snabba eller dras du mer till långvariga och lite lugnare aktiviteter? Är du tävlingsinriktad eller inte? Allt det här avgör vilken typ av aktivitet som passar dig bäst. Oavsett vad du gillar är det alltid värt att hitta något som passar just din personlighet. 

Testa på
Ge dig själv tillstånd att utforska olika alternativ tills du hittar något som du verkligen tycker om. Gör lite undersökningar om de aktiviteter som du tror att du är intresserad av. Ta reda på om det är möjligt att prova dem för att se om de passar dig. Om du känner att kampsport är något du är intresserad av kan du behöva prova några klubbar och discipliner för att hitta en som är anpassad till dina värderingar. Gå in med ett nyfiket sinne för att hitta något du gillar. 

Lite  enkel picknick på cyckelutflykten gör turen trevligare.
Lite enkel picknick på cyckelutflykten gör turen trevligare.

Det finns många saker som kan hindra dig från att röra dig som du egentligen vill. Kanske var du inget ess på gympan i skolan. Kanske tänker du att en kvinna åker inte skateboard. Du älskar kanske långdistanslöpning men har inget gemensamt med löpare i övrigt. Kanske du vill spela fotboll, men vem börjar med lagsporter i din ålder? Oavsett vilka tankar som dyker upp är det bra att inte låta dem hindra dig. Att röra på sig är en sorts kommunikation mellan dig själv och din kropp, det är något du gör för dig egen skull.  

Att röra sig tillsammans
Jag tror också mycket på att integrera rörelse och en härlig hälsosam livsstil i ens liv i stort. Om du har svårt att hitta tid för rörelse mitt i familjelivet. Då kan du istället röra dig tillsammans med dina barn. Många träningsanläggningar har pass där man kan ta med sig sina barn eller få barnpassning. Andra aktiviteter har blandade nybörjargrupper för både barn och vuxna, som karate, taekwondo och orientering. Även aktiviteter som du utövar själv så som promenader, jogging, dans eller att följa en träningsvideo på Youtube kan göras tillsammans med barn och kan vara ett härligt sätt att spendera tid tillsammans. 

Det finns många teorier om vilken typ av träning som är mest effektiv för saker som viktminskning, muskelstyrka, ökad livslängd eller bara allmän hälsa. En bra sak att komma ihåg är att konsekvens är det som har mest betydelse för din hälsa. Oavsett hur perfekt en träningsform är för din kropp, kommer den att vara meningslös om du hatar att göra den och slutar efter några månader. Fråga dig själv om det är så här du vill spendera din tid? På det sättet är det mer troligt att du fortsätter med det på lång sikt och det är det som ger resultat för din hälsa.

Etiketter: texter träning motion

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln