Tid för bigarråer

Nu mognar körsbär och bigarråer. Både träd och butikshyllor fylls av de härliga bären. Eller stenfrukterna som det egentligen är. Ofta fastnar jag under ett högt körsbärsträd och försöker få tag i de nedersta grenarna för att kunna dra dem till mig och plocka de lägst hängande frukterna. Körsbärsträd kan man hitta förvildade eller planterade i de flesta tätorter 

De högsta träden mäter ju flera meter och bären blir mest mat till fåglarna.Jag minns ändå en sommar när man i byn vi bodde i behövde såga ner ett körsbärsträd just när bären var fullmogna. Mitt åttaåriga jag kunde stå och plocka körsbär från ett helt träd. Lycka. Ett par grannar till oss har ett litet körsbärträd som är besurit så att grenarna växer neråt nästan som en buske. När det börjar bli dags att plantera körsbär i min nya trädgård ska jag forska vidare i ämnet tänker jag.  

När jag var liten brukade vi göra spottsoppa av körsbär hemma. Det låter inte så trevligt men det är bara en körsbärssoppa där man låtit kärnorna vara kvar. Man spottar ut dem när man äter. Inte så sofistikerat men väl så gott. Jag har inte provat att göra en sockerfri variant av den soppan men däremot har jag provat att koka med mixad mogen banan istället för socker i jordgubbskräm vilket fungerar utmärkt. Det borde rimligen fungera lika bra i körsbärssoppa kanske ännu bättre eftersom körsbär ofta är sötare än jordgubbar. 

Annars tycker jag att körsbär och bigarråer är godast att äta som de är. Körsbär fryser bra också, så om du har en stor skörd kan du frysa in dem. Bonuspoäng blir det förstås om du kärnar ur dem innan. Då kan du lätt skicka ner dem i en smoothie under resten av året. Det finns speciella urkärnare att investera i isåfall. Färska urkärnade bigarråer är gott att ha i både frukt- och grönsallader men också i gröt, baked oats, overnight oats. Smakkompisar till körsbär är bland annat kakao, mandel, yoghurt och kanel. 

Etiketter: texter bär körsbär

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln