Smaksätt med örter och fett.

Många smakämnen är fettlösliga, detta är anledningen till att kombinationen örter och fett är så god. Smaken kommer fram bättre. Det betyder inte att man måste vräka på med fett i maten, lite räcker långt. Nu är det säsong för örter så jag tänkte passa på att tipsa om två knep för att göra måltiden lite festligare med hjälp av örter och fett.  

Salviachips

Bara så att jag är tydlig, det här är inte ett hälsosamt alternativ till chips. Det är däremot ett gott snacks eller att strö på en matig sallad för lite crunch. Det fungerar med alla typer av salvia. Vi har tillgång till en storbladig salvia som ger fina stora chips i samma storlek som potatischips. 

Salviablad i valfri mängd
Rapsolja ca 1 msk per omgång 
Flingsalt 

Stek/fritera ca 5 salviablad i oljan ett par minuter på medelstark värme i en stekpanna. Lägg över på torrt papper och upprepa tills all salvia är stekt. Du behöver inte ha så mycket olja åt gången och inte heller en superhet panna. Strö över lite flingsalt.

Veganskt ört- och vitlökssmör

Inte heller detta recept är någon hälsokost men vid utvalda tillfällen kan det passa att servera ett gott örtsmör istället för en sås. Supergott till grillade grönsaker eller färskpotatis. 

25 g veganskt margarin 
1 msk finhackade blandade örter till exempel, oregano, basilika, salvia, dragon, persilja eller liknande 
1 hackad klyfta färsk vitlök 
Salt och peppar

Blanda alla ingredienserna, smaka av med salt och peppar. Smaken ska vara ganska kraftig för att ge smak åt den övriga maten. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln