Den skördetid nu kommer

Nu formligen exploderar det i grönsaksland och odlings- och balkonglådor. Det här är en av mina bästa tider på året. Jag kan bli nästan euforisk av att få plocka ett par liter vinbär eller att repa av lite sallad till middagen. 

Matlagning den här tiden på året känns så enkel. Alla grönsaker och frukter smakar mycket och ser fantastiska ut. Min egen matlagning blir mycket enklare den här tiden på året. Ofta delar jag bara ner någon kokt färskpotatis eller någon  grönsak, klipper i lite stjälklök och några örter, droppar över lite citron serverar. Kanske steker jag på något, kanske åker något på grillen. Kanske blir det bara lite bröd till. 

Det är lätt att äta när råvarorna är som bäst. Att dra ner lite nyplockade bär i soyghurt och ta med sig en skål och en bok eller tidning i solen. Kanske är det kontrasterna mellan skördetiden den svältfödda tiden på förvåren när allt känns blekt och träigt, som gör att jag uppskattar all växtkraft så mycket. Jag som än så länge bara har en balkong söker mig till ytor där det odlas och växer. I närheten av där jag bor finns ett litet trädgårdscafé där de odlar precis överallt. Även om det inte är mina grönsaker att skörda så tycker jag om att titta på odlingarna och drömma om mina egna framtida odlingar. Örter och bärbuskar växer på vårt område och ingen mer än oss verkar intresserade av att plocka av dem. Här om dagen plockade vi ungefär nio liter röda vinbär som nu ligger i frysen och väntar på att bli smoothies, nicecream och annat gott. 

I övrigt är jag ganska nyfiken på hur mycket jag kommer ihåg om odling, nu när jag ska börja anlägga min egen tomt. När jag var i tonåren bodde vi på en gård och var nästan helt självhushållande på mat. Jag tyckte om att vara i grönsakslandet och så klart i köket. Inte minst under skördesäsongen. Jag tror inte det gick många minuter under sommaren då jag inte gick och åt på någon ärtskida eller en nydragen morot. Lite så vill jag att mina barn ska ha det också. Det finns några små privata odlingslotter på vårt område jag brukar ta med barnen dit så pekar jag och och berättar vad det är för växter och vad man har dem till. Jag tycker att det är bra för barnen att lära sig att se hur maten man äter växer. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln