Boktips: Kakor och kärlek i min bokhylla

Jag har en förkärlek för romantiska komedier och chicklit. Jag älskar feelgood böcker och allra helst gillar jag böcker med någon typ av mattema. Ofta är maten i fråga någon typ av sötsaker men det gör mig inte så mycket. Bakgrunden är ofta att det ska öppnas olika sorters caféer eller bagerier sen är det så klart alltid med en kärlekshistoria. 

Det är inte särskilt verklighetstroget (jag som drivit restaurang kan intyga) eller finkulturellt, men det är inte heller meningen. Det är avkoppling och underhållning och jag gillar dem. Så här kommer en lista på de böcker jag har i min ljudboksspelare. Jag lyssnar på böckerna på engelska i audible men de finns säkert som vanlig bok, vissa finns säkert på Svenska också. Kanske får du lite härlig semesterförströelse från någon av dessa böcker. 

Donna Kauffman Cupcake club-serien

Donna Kauffman skriver med ett bra flyt och man får en bra känsla för miljön, karaktärer och inte minst maten i böckerna. Maten har också en central roll i böckerna vilket jag gillar.  Serien handlar om gänget i cupcake-klubben på Sugarberry Island i Georgia i sydöstra USA

Sugar Rush
Det här är den första i serien. Huvudpersonen Leilani Trusdale har lämnat ett hektiskt liv som professionell dessertkock och är nu tillbaka i sina hemtrakter där hon driver ett cupcakebageri. När vi kommer in i handlingen är hennes föredetta chef och hemliga förälskelse, tillika tv-kändisen konditor Baxter Dunne på väg med ett helt crew för TV-inspelning till ön Sugarberry. Men varför är han det? Leilani behöver sina vänner när hennes gamla förälskelse virvlar in i hennes annars så lugna tillvaro och rör upp känslor. Som tur är har de sin nya cupcakeklubb där de kan "bitch and bake". Det här är en charmig och välskriven bok tycker jag. En bonus är att boken tar upp skillnaderna mellan folklig och professionell matkultur. Smör- och sockerfaktorn är hög och boken dryper av choklad.

Sweet Stuff
Det här är uppföljaren till Sugar Rush. Riley Brown är nyinflyttad till Sugarberry Island. Hon har tidigare arbetat som matstylist men här ute på ön stylar hon hus till en toppmäklare. Tyvärr är Riley charmigt klumpig och första visningen slutar i en kraschlandning rätt i armarna på en framgångsrik deckarförfattare och spekulant på huset. Riley bearbetar sina känslor för Flyn Branigan tillsammans med damerna i cupcakeklubben. Den här boken är fortfarande bra skriven för genren. Även om karaktären "klumpig tjej" är ganska uttjatad i de här sammanhangen. 

Baby Cakes
Kit Bellamy har när vi kommer in i handlingen förlorat sitt familjeföretag Mamie Sue's Peanut Pies. Hon stöter ihop med Morgan Westlakeen pappa som just flyttat till Sugarberry med sin dotter. Dessvärre är han även advokat och hans firma är en av anledningarna till att Kits familjeföretag inte längre finns i hennes ägo. Kits känsla för smakkombinationer passar utmärkt för cupcakeklubben som också blir hennes stöd i turerna kring Morgan. Samtidigt blir Kit ansvarig för att starta upp en ny postorderverksamheten när Leilanis (från första boken) verksamhet växer.  

Honey Pie
I Honey Pie landar Honey D’Amouvell i Sugarberry där hon stöter på bilmekanikern Dylan Ross. Hon har kommit för att driva sin egen verksamhet i hennes mosters lokaler men upptäcker att lokalerna redan hyrs av cupcakegänget. Honey är synsk och kan se någons framtid bara hon rör vid personen. Något som komplicerar hennes möjligheter till kärleksliv. Den här boken känns något framtvingad som senare böcker i serier ofta kan göra. Honeys synskhet känns inte så trovärdig i sammanhanget men det är en gullig bok ändå.  

Molly Harper - Southern Eclectic

Molly Harper skriver humoristisk och med glimten i ögat. Maten spelar en något mindre roll i dessa böcker även om den finns där. Den här serien kallar hon Southern Eclectic och vi får följa familjen McCreedy som driver en kombinerad fiskeriaffär och begravningsbyra(!) i Lake Sacket. Även detta i Georgia. Släktens anfärer, två bröder, startade verksamheterna på tjugotalet och nu driv det som ett familjeföretag. Rollistan är ganska stor och stundvis lite krånglig att hålla reda på. Men huvudberättelsen är lätt att hänga med i ändå. 

Sweet Tea and Sympathy
Den första boken i serien. Margot Cary karriär som professionell festarrangör har gått upp i rök efter ett fatalt fiasko. När hon blir kontaktad av sin pappas släkt och blir erbjuden ett jobb i familjeföretaget är det inte med helt positiva förevändningar hon går med på att bege sig söderut. Inte minst med tanke på att hon aldrig haft kontakt med sin pappa, den föredetta alkoholisten Stan. Hon är inte heller helt övertygad om att en begravningsbyrå är platsen för henne. Sakta men säkert landar hon ändå i det lilla samhället. Hon överväger att stanna när hon dessutom träffar änklingen, tvåbarnspappan och skolrektorn Kyle Archer. Men är hon verkligen redo för att stadga sig, att stanna i Lake Sacket och förlåta sin pappa. 

Ain't She A Peach
I den här boken får vi följa Frankie McCready familjen McCreedys yngsta förmåga. En färgstarkt karaktär som arbetar i familjens begravningsbyrå. Hon är också obducent i de fall de behövs eftersom Lake Sacket ligger avlägset. När den nya polisen Eric Linden dyker upp och vill visa sig duglig genom att rubricera alla dödsfall som misstänkta mord, berörs Frankie av mer än bara den nytillkomna arbetsbördan. Kanske är det dags för den något vilda Frankie att växa upp, eller inte...  

Gimme some sugar
Lucy Bowman är tillbaka som nybliven änka och ensamstående mamma i Lake Sacket. Hon och hennes make lämnade staden som unga. Med arvet från makens förmögenhet tänker hon bygga ett cupcakebageri och ett liv för sig själv och sin son. Något som inte är populärt hos hennes svärmor. Lucy gör sig inte mer populär i staden när hon märker att hon börjar falla för sin gamla barndomskärlek Duffy McCready.

A Few Pecans Short Of A Pie
I den här boken följer vi Margot Cary igen. Ett bröllop mellan Kyle och Margot stundar men hur arrangerar en proffs arrangör sitt eget bröllop. Ytterligare en sak försvårar planeringen, ett nytillkommet morgonillamående. Den här boken utspelar sig samtidigt som Gime some sugar men ur Margots perspektig. En rolig skrivteknisk detalj som jag gillar. 

Jenny Colgan

The Cafe By The Sea
I den här boken får vi följa Flora McKenzie en blek och blyg jurist i bottenskiktet på en tuff juristbyrå i London. Hon är lika hopplöst kär som osynlig för sin chef. Det ändras tvärt en dag när hennes firma tar på sig ett uppdrag som berör hennes hemby. Ett ställe som hon lämnat för många år sedan och aldrig tänkt att åka tillbaka till. Men nu styr färden mot Mure en avlägsen skotsk ö i nordatlanten. Här får Flora tillbaka sin färg men också lusten att baka och laga mat. När Flora lever upp lägger också hennes chef märke till henne. Men ska hon lämna Mure igen nu när hon väl kommit dit? Och vad är det för rykten om sjöväsen som figurerar i byn är det bara vidskepelse och folktro eller ligger något bakom det? En välskriven bok som utspelar sig i en intressant och oväntad miljö.     

The Endless Beach
Det här är uppföljaren av The Cafe By The Sea. Här fortsätter Flora att reda ut sin relation med sin föredetta chef. Men att ha en relation på distans med en jetsetande karriärist när man själv bosatt sig mitt ute i nordatlanten visar sig inte vara helt lätt. Den här boken fångar en inte lika mycket som den första men är ändå en fullvärdig uppföljare.  

Christmas At The Little Beach Street Bakery
Den här boken är en uppföljare till en bok jag inte läst. Tyvärr blir karaktärerna lite platta när man inte lärt känna dem från början. Här får vi i alla fall följa Polly som bor i en kall fyr med sin man som är biodlare. Deras tillvaro skulle troligen varit lugn och harmonisk om det inte varit för de det invecklade relationen som deras gemensamma vänner har till varandra. 

Jenny Oliver

The Sunshine And Biscotti Club
I den här boken får vi följa Libby, bloggaren som ska öppna ett italienskt pensionat där hon ska erbjuda baklektioner. Men renoveringen av det gamla hotellet går i stå när hennes pojkvän lämnar henne i sticket. Hon bjuder in det gamla kompisgänget men det visar sig vara svårare att hålla koll på den brokiga skaran än att renovera den gamla byggnaden. Samtidigt börjar det perfekta livet som bloggare att krackelera. Även om bokens handling är lovande upplevde jag inte karaktärerna som särskilt trovärdiga. Berättelsen var lite rörigt och feelgood-faktorn var inte så hög som jag önskar av den här typen av bok.   

Clara Laureano

Brunch at Bittersweet Café
Melody Johanssons älskade mormor går bort och hennes färgstarka och egocentriska mamma dyker iochmed det också upp tillbaka i Melodys liv. Med arvet blir det helt plötsligt dags att på allvar ta tag i drömmen om att starta ett lunchcafé med hennes bästa väninnor. Allt hade egentligen varit perfekt om det inte var för att hon börjar falla för piloten Justin som just står i begrepp att flytta till varmare breddgrader med sin flygverksamhet. Hur väljer man mellan kärlek och sina cafédrömmar. Den här boken utspelar sig i härligt snötäckt miljö och är en helt okej bok. 

Julie Chaplin

The Little Café In Copenhagen
Kate Sinclair arbetar på en PR-byrå i London. När hon landar ett gig för ett nytt danskt varuhus som ska öppna i London, behöver hon förstå sig på Begreppet Hygge. Hon beger sig med en brokig skara journalister till Danmark för att lära sig mer om den danska myskulturen. Kanske har hon tagit sig vatten över huvudet och inte hjälper det att hon dessutom måste släpa på den suriga Benedict. Men är han så sur som han verkar. Det här är en charmig bok som är välskriven. Det är roligt att se Skandinavien från ett utomstående perspektiv. Det finns även fler böcker i serien som jag tänker att jag ska kika på framöver.  

Etiketter: texter tips böcker

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln