Allt som inte blev något

Ibland kan det kännas som om jag har tusentals idéer som aldrig blir av. Jag samlar en hel del av mina uppslag i min Google Drive. Projekt som blir genomförda och sådana som inte blir det. Om någon skulle vilja släppa en remixskiva med alla mina affärsidéer efter min död så skulle det finnas mycket att putsa upp och snoffsa till. Ofta om jag behöver presenterar mitt CV i professionella sammanhang så säger jag så klart sådant som blivit av. Jag är dietist, kokboksförfattare, har startat och drivit upp en mattidning från noll till rikstäckande, jag har drivit restaurang och så vidare. Ibland kan jag tycka att det är mer intressant att titta på vad som inte blivit av. Sådant som aldrig blivit något med. Idéer som jag själv eller någon annan skrotat. 

Jag har till exempel blivit uppringd och tillfrågad om att vara programledare/expert i ett matteveprogram i svt. Det skulle vara svagt sponsrat av vinföretag och fiskindustrin. Jag (nykteristen) sa givetvis YES och började köra vattengympa för att få TV-kropp. Sen gick uppdraget till Sara Begner som så klart var ett mycket bättre val. Programmet körde en eller två säsonger. Jag kommer inte ihåg vad det hette för jag såg aldrig programmet men hade jag själv varit med hade jag gjort det så klart. 

Jag har också skickat in ett förslag för radioprogram som ersättare för Meny i P1 när de hade sommaruppehåll. Jag lurade med två bekanta Svante och Henrik som är radioproffs respekrive produktionsproffs i det hela. På Sveriges Radio gillade man min idé och bad att jag skulle återkomma med ett ljudexempel på hur programmet kunde låta. Jag roddade med intervjuer och studioinspelningar och vi fick ihop ett fint klipp. Sen fick Anna och Fanny Bergenström istället göra sommarprogram. Även detta ett mycket bättre val mest troligt. 

Jag har startat igång ett företag som skulle sälja hälsokurser och coaching på nätet… på ENGELSKA. Jag byggde hemsida och hela faderullan. Sen la jag ner den idén eftersom jag kände att jag lika gärna kunde ta jobb som dietist och få en trygg varje-månad-lön som bankerna gillar. 
Jag har haft möten för att producera matprogram i online-TV på Aftonbladet. Jag har ett kartotek med kokboksidéer, matboksidéer och vanliga bokidéer i min drive. Bland annat har jag och en kollega snubblat på målsnöret för att få en bok utgiven av Bonnier Fakta, den heliga graalen av bokförlag. 

Jag har haft långtgående planer på att tillverka en egen kökskniv. Jag och min man övervägde också att köpa exakt varenda café och restaurang i vår lilla stad som var till salu innan vi köpte restaurangen som vi slutligen drev. Vi tittade bland annat på ett bageri/konditori med en enorm ugn från järnåldern (tror jag, kanske var det fyrtiotalet). Bör jag tillägga att ingen av oss bakar eller kan baka professionellt. Ingen av oss gillar bananbakelser heller. Det kan i sammanhanget också tilläggas att vi (jag) efter bara några få månader insåg att restaurangverksamhet inte var något för oss och bestämde oss för att lägga ner en verksamhet som faktiskt fungerade ekonomiskt. Ett par år senare kom Covid-19 och då var jag så in i Norden tacksam över att jag inte drev restaurangverksamhet. 

Att driva verksamheter är otroligt utvecklande men också otroligt svårt. Jag har lärt mig mycket på vägen. Både om att driva företag men också om mig själv. Dessutom har jag lärt mig att fota skapligt, skriva någorlunda, bygga hemsidor, layouta böcker och tidningar och så vidare. Det är en ständig utveckling där man lär sig att ett misstag kan vara mycket viktigare än en framgång. Jag har lärt mig begreppen Fail fast och There is no failure, only learning. Det är inte mina citat och jag minns inte vem som sagt dem. Det är någon av de hundratals företagsgurus jag gått kurser hos, läst böcker eller tittat på videos av. 

I dagsläget jobbar jag heltid som dietist i landstinget. Det har ställt mitt företagande i ett annat ljus. Frågan har väckts om vad jag vill göra i mitt företag nu när jag inte måste tjäna pengar i det. När jag kan satsa på att göra sånt som jag vill göra istället för sånt som är lönsamt. När jag kan finansiera mina idéer själv och inte behöver få dem godkända av någon av jättarna på marknaden eller ens marknaden själv. Vad det landar i eller om det ens landar alls återstår att se. Jag tror att jag kanske kommer att känna mig mer fri att skapa sånt som jag tror på och gillar. Jag hoppas också att jag kommer att kunna bidra mer med min entreprenöriella sida på min arbetsplats, för jag tror att det behövs. Den som lever får se. 

Etiketter: texter företagande

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln