Bland tomtar och trolldeg

Både jag och mina barn är roade av att pyssla med olika sorters lera och deg. Leklera står oftast med på barnens önskelista. Det är perfekt att plocka fram om någon har lite långtråkigt. Cernitlera är också kul, framförallt för lite större barn. Med den kan man göra nyckelringar, smycken och så vidare. Är man vuxen kan man skapa drinkunderlägg, skyltar till örtlandet och en massa annat spännande. Sen finns så klart trolldeg som man kan sno ihop enkelt om man är hemma en regnig dag. 

När jag var liten samlades kvinnorna i byn en period och gjorde trolldegsfigurer. De gjorde någon sorts flickor som de sett i någon bok. Det var nära nog massproduktion av dem. Man skulle hänga dem som väggdekoration. Jag vet inte om de gavs bort eller såldes men alla i det lilla samhället hade till slut en sån docka. Sen tror jag alla mammorna gick över till att göra eternellkransar. Det här var före smarttelefoner och ljust och fräscht-trenden. 

Häromsistens gjorde jag en liten rökelsehållare som jag har framme på mitt skrivbord. Jag är också nyfiken på att köpa lufttorkande lera. Den blir nästan som matt keramik när den torkar. Jag har sett en massa coola pyssel på pinterest och Youtube. Jag ska bara komma mig för att köpa ett block lera. Till dess får trolldegen duga. Jag gör vanlig trolldeg men det finns också recept på en glutenfri variant som jag skickar med. 

Trolldeg
Blir det deg över kan den förvaras i plastpåse i kylskåp. 
4 dl vetemjöl
2 dl salt
2 dl vatten
2 msk olja

Blanda alla ingredienser i en skål. 
Torka figurerna i ca 2-6 timmar på 100° i ugnen. Låt dem svalna och måla eventuellt med hobbyfärg. 

Glutenfri trolldeg
4 dl  Semper mjölmix 
2 dl salt
15 g citronsyra
3 msk olja
4 dl vatten

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Koka upp vatten och olja och blanda med de torra ingredienserna till en jämn deg. Degen kan förvaras i plastpåse i kylen. Figurerna kan lufttorkas i rumstemperatur i ett par veckor

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln