Mat på vita duken

Jag älskar filmer där handlingen är centrerad kring mat på något sätt. Gärna feelgood-filmer. Därför tänkte jag tipsa om mina matiga filmfavoriter.

Chocolat
Den här filmen behöver knappast någon närmare förklaring. Den satte igång en chokladtrend som hette duga när den kom år 2000. Vivianne blåser in i en konservativ fransk by och öppnar upp en chocolateria mitt under fastan. Hennes konfekt delar upp stadens befolkning och långt ifrån alla är positiva till hennes lilla butik. Det här är en av mina absoluta favoritfilmer den är charmig och mysig och unik i sitt slag. 

Julie & Julia
En ung tjej börjar ett bloggprojekt där hon ska laga sig igenom Legenden Julia Childs kokbok The art of French Cooking. Samtidigt får vi följa Julia Childs egey liv innan kokboken och TV-programmen. – tips sök på Julia Child på Youtube för härlig gamaldags matTV.

Chef 
En topkrögare får frispel på en matkritiker och tvingas söka ett nytt kök. Kan en foodtruck vara lösningen? -Tips Jon Favreau som spelar huvudrollen i filmen Chef har också skapat en typ av uppföljare till filmen. Nämligen serien The Chef Show. När Jon förberedde sig inför filmen tränade han tillsammans med kocken och foodtruck-pionjären Roy Choi. När filmen var klar saknade Jon att laga mat tillsammans med Roy så serien The Chef Show föddes utifrån det. Bonusfakta, Jon Favreau har regiserat och producerat flera filmer för Disney och Marvel bland annat nyproduktionen av Lejonkungen och Avengers Infinity War.

Kärlek på menyn 
Den här filmen får vi följa stjärnkocken Kate som gör allt för sin karriär men när hon plötsligt behöver ta hand om sin systerdotter ställs allt på ända och hon tvingas omprioritera i tillvaron. Catherine Zeta-Jones och Aaron Eckhart spelar huvudrollerna. I den här filmen som är en helt okej kärleksfilm. 

The Trip
Det här är en ganska knasig film där de brittiska skådespelarna Steve Coogan and Rob Brydon spelar något skruvade versioner av sig själva där de ska åka på en reportageresa till bra restauranger norra England. Det var från början en TV-serie men går att se som hel film. Det finns även tre uppföljare The trip to Italy, The trip to Spain och The trip to Greece.

100 steg från Bombay till Paris 
Ännu en Lasse Hallström film. En indisk familj öppnar en restaurang mitt emot en stjärnkrog. Det blir konflikter så klart, men den unga sonen i familjen verkar ha bra handlag i köket.

Eat, pray, love
Boken och filmen som fick en liten pizzeria i neapel att bli ett av världens mest eftertraktade ställen. Filmens titel till trots spelar maten en ganska liten roll. Främst är det huvudkaraktären Liz som vi får följa. Författaren Elisabeth Gilbert har även skrivit boken Big Magic som handlar om kreativitet och är en av mina favoritböcker.

Marie Antoinette 
En klassiker registerad av Sofia Coppola. Här spelar maten inte en central roll i handlingen men en desto större roll i kullisserna. Det här är filmen som fick franska bakverk att bli en modern världstrend när den kom.

Bränd 
Film där Bradley Cooper spelar en föredetta stjärnkock som återvänder till rampljuset efter att ha gått under jord. Den här filmen visar en tävlingslysten del av stjärnkockyrket.

Etiketter: tips filmer

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln