Köksträdgårdar

Något som jag tycker är otroligt häftigt är att besöka köksträdgårdar som fortfarande är i bruk. Inte minst köksträdgårdar från större gods. Ofta är det inte bara vanlig mat som odlas utan också kulturväxter, spännande örter och en del nymodigheter. 

För några dagar sedan var jag med min familj på Nynäs Slott mellan Nyköping och Trosa. Är man i närheten är Nynäs helt klart värt ett utflyktsmål med barnen. När vi var där ville jag också passa på att kolla in deras odlingar för att få lite inspiration till min egen blivande köksträdgård. 

Träflis i gångarna
Jag tycker att det är väldigt snyggt med träflis i gångarna mellan odlingarna. Vi har ändå funderat på att köpa lekflis att lägga ut till en liten lekplats till barnen. Kanske passar vi på att beställer lite extra till odling när vi ändå är på gång.

Snygga rader
En sak jag gillar med den här typen av köksträdgårdar är att allt är så snyggt och prydligt. En odling är inte bara en källa till mat det är också ett stycke landskapsarkitektur. Jag tror inte att jag kommer att behöva så mycket timjan som man odlar på nynäs men håll med om att det blir vansinnigt snyggt att plantera olikfärgad timjan i rader som på bilden.

Sötpotatis
En nyhet för mig när vi besökte nynäs var att man kan odla sötpotatis i våra bräddgrader. I alla fall gör man det på nynäs. Sötpotatisen odlades under odlingsduk och blasten verkade väldigt frodig. Sorterna hette Murasaki och New Orleans. Jag är väldigt sugen på att prova att odla sötpotatis själv.

Ricin
Ricin

Kultur- och medicinalväxter
En sak som jag tycker är intressant men som jag har otroligt stor respekt för är medicinalväxter som ofta hade en självklar plats på de gamla godsen och även i klosterträdgårar. På Nynäs odlar man idag ålandsrot, björnrot, vinruta och läkevänderrot som alla är gamla läkeväxter. En sak som jag lärt mig när jag utbildade mig till dietist är att bara för att något är ett naturläkemedel eller som i det här fallet en gammal läkeväxt, innebär det inte att de är milda i sin verkan eller ens ofarliga. PÅ nynäs odlar man till exempel Ricin en växt vars frön är dödligt giftiga. Det kan räcka med att tugga på ett frö så knall fall dör man. Jag vet inte riktigt varför man odlar den så publikt, speciellt när barn är i närheten men när vi var där bar växten varken på blommor eller frön. Det är i alla fall inte en växt som kommer att odlas i min trädgård.

Spännande sorter
Det som jag tycker är mest inspirerande är alla de sorters som man själv inte har så bra koll på eller glömt bort. Som jag nämnde tidigare var sötpotatis en överraskning för mig. Även kinesisk gräslök, bronsfänkål som man tar frön till krydda av. Rättika, kronärtskocka och borlottibönor blev jag också sugen på att odla efter besöket på Nynäs.

Bra tips
Man får också bra tips när man besöker trädgårdar som dessa. Alla kålsorter odlade sill exempel under ett fint nät. Det är smart eftersom kål ofta blir angripet av kållarver. Just kål tänker jag får bli en senare utmaning i min blivande trädgård. Om ett par år när jag kommit in lite mer i odlingen och börjar få upp självförtroendet lite. Det är ingen idé att börja med sådant som är extra svårt. Jag minns att våra försök att odla broccoli på gården hemma inte blev särskilt lyckade. Kanske är tricket att hålla kålfjärilen borta med nät som på Nynäs.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln