Råvarornas tid

Råvaror fascinerar mig. Jag tycker om att laga mat med fina goda råvaror. Att skapa goda rätter är enkelt om råvarorna är fina. Kanske uppskattat man det mer när man lever i här uppe i norr där säsongerna faktiskt spelar roll. Även om allt går att få tag på året om är skillnaden mellan en morot på sommaren och en fram i mars milsvid. 

Kanske är det de här kontrasterna som gör att jag uppskattar skördetiden så mycket. Varje år slår det mig att det mesta som odlas skördas så pass sent på året som det gör. Jag blir sugen på nyskördade grönsaker redan i maj men i själva verket skördas det mesta först i slutet av augusti och in i september. När jag har ångest över att sommaren håller på och ta slut så brukar jag tänka på att jag har skördetiden att se fram emot. 

När åsksommaren går över i klar sensommar brukar jag ändå vara ganska trött på sandstrandssand i hallen, tryckande hetta och torka. Att få gå tillbaka till rutinerna och få ägna tid åt rejäl matlagning igen känns alltid välkommet när tiden väl är inne för det. 

Nyskördade råvaror hjälper mig i övergången mellan sommar och höst. Smakerna och färgerna är som tydligast nu och jag vill vara i kommunikation med råvarorna jag tillagar. Tids nog kommer vårvintern med sitt bleka utbud och hopp om ljuset. Men inte nu. Nu är tid att fylla på med näring, tid för återhämtning och påfyllnad. Nu är skördesäsongen här.

Etiketter: texter råvaror

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln