Tose - matiga pannkakor från Sri Lanka

Min man har sina rötter i Sri Lanka så vi lagar ganska ofta lanesisk mat. I vår familj har vi utvecklat lite försvenskade varianter som är anpassade lite mer efter de råvaror som går att få tag på här. Vi gör det veganskt och glutenfritt också så klart men det är sällan svårt eftersom det lankesiska köket har många rätter utan gluten och animaliska produkter. Vi har också dragit ner hettan en hel del i vår familj eftersom lankesisk mat kan vara stark deluxe. 

Tose påminner om indiska dosa eller etiopiska injera. Det är ett pannkaksliknande bröd som äts tillsammans med olika grytor och tillbehör. I Sri Lanka syras smeten med hjälp av en typ av kokossprit som man utvinner ur kokospalmerna. När vi gjort Tose i Sri Lanka har min Svärmor köpt ett färdigt pulver, lite som en våffelmix. Dessutom har man en stor stekpanna nästan som ett crêppejärn när man gör tose. Man brukar också ha bruna senapsfrön och finhackad lök i smeten. I Sri Lanka äter man all mat med händerna men när vi äter Lankesiskt hemma äter vi med kniv och gaffel. Undantaget om vi äter tose för det behöver man äta med händerna. Då bryter man en bit av brödet och fyller med de olika tillbehören. 

Tose och tillbehör

för 4 personer

Tose

Min variant är betydligt lättare. Jag gjorde en vegansk bovetepannkaka. Smeten blir geleartad och behöver bres ut i stekpannan men slutresultatet blir en mjuk pannkaka.  

Ca 10 pannkakor

4 dl bovete
1 tsk psyllium 
2 krm salt
1 liter glutenfri havremjölk.
Olja till stekning 

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt mjölken och rör till en slät smet. 
Hetta upp en bra non-stick panna med lite olja i. Tillsätt lite av smeten och bred ut i ett tunt lager i stekpannan. Vänd när pannkakan har satt sig. Och stek någon minut på andra sidan. Upprepa tills smeten är slut.

Lankesisk tofucurry

Tofun är vår egen uppfinning. Det här receptet är vår tolkning av en lankesisk kycklingcurry. 

Tofubitar
400 g fast tofu 
2 msk soja
1 msk olja
1 ½ majsstärkelse 

Curry
2 rödlökar
4 vitlöksklyftor
2-3 cm ingefära
1 tomat
2 msk tomatpuré
1 ½  dl vatten 
1 msk currypulver
Salt

Värm ugnen till 180° 
Lägg tofun mellan två hushållspapper. Pressa tofun med hjälp av något tungt till exempel ett fat med en mortel på. Låt pressa i någon minut. Skär tofun i kuber ca 2x2x2 cm. Häll soja och olja i en skål och tillsätt tofun och blanda om så den får dra åt sig vätskan. Tillsätt majsstärkelse och blanda om så att inget vitt frå stärkelsen syns. Sprid ut bitarna på en plåt med bakplåtspapper och baka i ca 30 minuter.  
Skala lök, vitlök, och ingefära och skiva dem tunt. Dela tomaten i mindre bitar.

Stek de torra kryddorna i olja. Använder du malen kardemumma väntar du med att tillsätta den till slutet då den annars bränns snabbt. Tillsätt rödlöken och stek den mjuk utan att ta färg. Häll i vitlök och ingefära och låt fräsa med i ytterligare någon minut. Häll över tomaten och låt den brytas ner. Tillsätt tomatpuré och låt den bryna ett par minuter. Slå över vatten och låt allt koka samman. Tillsätt tofu, salt och curry och låt allt bli genomvramt.

Parippu - Lankesiska röda linser

2 ½ dl röda linser
4-5 dl vatten
½ tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 msk neutral rapsolja
2 msk  gult currypulver
½ krm chili pulver
Skölj linserna noga tills sköljvattnet inte längre är grumligt. 
Häll på vatten och salt och låt det koka upp.  
Skala och skiva vitlöken. 
Hetta upp olja på medelstark värme i en stekpanna och lägg i vitlök, curry, chili och fräs under omrörning tills vitlöken är mjuk och gyllene. 
Tillsätt kryddblandningen i linsgrytan och rör om. 
Sänk värmen till medelsvag värme, sätt på locket och låt vattnet koka in. 
Provsmaka så att linserna är mjuka annars tillsätt lite mer vatten och koka tills linserna är mjuka. 

Aubergine tel dala

Tel dala är ett mellanting mellan att steka och frittera. Man har lite mer olja än när man steker men man har inte ett helt frittyrbad. 

½ aubergine
½ dl vanlig rapsolja. 
Salt 

Skiva auberginen tunt. Häll ett par msk av olja i en djup stekpanna. Lägg i lite av auberginerna. Se till att det finns gott om utrymme emellan dem så att pannan inte kallnar. Stek/frittera auberginerna helt tillagade och gyllene. Lägg på hushållspapper och salta. Upprepa tills alla skivor är tillagade.

Lankesisk vitkål

200 g vitkål 
2 msk kokos 
½ msk gurkmeja 
½ msk olja 
Salt 

Strimla vitkålen och stek den mjuk i oljan på medelsvag värme. Tillsätt kokos och gurkmeja och blanda om så att vitkålen är helt täckt. Stek ytterligare någon minut.

Leeks tel dala

½ purjolök 
½ msk gurkmeja 
½ msk olja 
Salt 

Strimla purjolöken grovt och stek mjuk i oljan med lite salt. Tillsätt gurkmejan och låt den täcka hela purjolöken. Stek i ytterligare några minuter. Smaka av med ytterligare lite salt.  

Pol sambol

1 dl kokos 
2 msk citronjuice 
¼ rödlök 
1 krm malen chili eller mer om du gillar styrka
Salt

Skala och skiva löken tunt. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln