Väderomslag

Det har blivit kallare nu. Den tryckande sommarhettan är borta. Regnet som dragit in har lämnat efter sig en högre klarare luft. Övergången mellan sommar och höst kom tidigt i år. Jag tycker alltid att den här tiden har en känsla av vemod över sig. Vemod kring att sommaren tar slut och något nytt väntar till hösten. Något oväntat och stort. Kanske gör det det. Kanske inte. Kanske är det bara känslan av att gå tillbaka till jobbet. 

Vi svenskar blir ofta beskyllda för att prata väder. Man tänker sig att samtalet om vädret är småprat. Ett sätt att undvika djupare frågor. Så ser inte jag på det. Även om vi bor i moderna hus och har tillgång till högteknologiska kläder, så är vi beroende av vädrets makter. När vi pratar om vädret är det för att vi bryr oss om varandra. Vilka förutsättningar finns för vårt välmående eller till och med vår överlevnad. Behöver du skjuts hem, det ska tydligen regna vid klockan tre. På torsdag ska det bli minus femton. Vi bryr oss, vi överför viktig information, vi är en del av naturen och vädret dikterar våra villkor. Vädret styr våra känslor. Högsommarvärmen får oss att må på ett sätt. Februarisolen på ett annat. Jag är otroligt känslig för lågtryck inte minst åska. Det är som om hela kroppen tyngs ner och allt går i slowmotion. Vi lever med vädret. Som människor har vi bemästrat så mycket men vädret är något vi inte kan styra över. Den vetskapen gör oss ödmjuka. Tiden fortsätter att röra sig framår, årstider kommer och går och med dem dess olika väder. Följ med, klä på dig, upplev hur världen byter om till höstskrud.

Etiketter: texter

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln