Hur jag kokar kikärtor på burk

Jag tycker att det är fantastiskt smidigt att koka egna bönor och kikärtor istället för att köpa dem som färdiga konserver från butiken. Inte minst eftersom vi är en ganska stor storätande familj. Genom åren har vi provat lite olika metoder att koka och förvara dem. Ett tag kokade vi bara en liten sats och la i en vanlig matlåda. Problemet med det var att bönorna blev dåliga ganska snabbt och att vi fick hålla på och koka bönor ganska ofta.

Vi har också provat att frysa in dem efter kokning men då måste man tina upp dem när man vill använda dem och ganska ofta fryser de ihop till en enda stor klump. Man kan platta ut dem i ett tunt lager i en plastpåse men då går det åt mycket plast istället. En annan sak som är en nackdel med de här första två metoderna är att kikärtorna eller bönorna inte blir lika krämiga som dem man köper i butik. Det blir de däremot om man gör som vi gör nu och konserverar bönorna i kokvätskan i en glasburk.

När man häller på varm vätska över bönorna i burken och stänger locket och sen låter det svalna skapas ett vakuum som gör att bönorna håller längre i burken. Vi häller upp i större burkar som vi tar av lite då och då. Då bryts ju vakuumet men kikärtorna håller ändå cirka en vecka i kylen efter det. Vi använder också spadet i burken till att göra till exempel vegansk majonnäs eller annat man kan använda aquafaba (kikärtsspad) till.

Ger ca 2-3 liter färdiga bönor. 

800 g torkade kikärtor eller bönor (OBS bruna bönor och gula ärtor som till ärtsoppa kokar sönder på det här sättet så dessa rekommenderas inte för denna metod)
Salt 
Vatten att blötlägga och koka i

Dag 1 
Häll ärtorna eller bönorna i en en stor bunke och täck med vatten. Låt blötläggas över natten eller i minst 8 timmar

Dag 2
Slå av blötläggningsvattnet. Lägg bönorna eller kikärtorna i en stor kastrull och täck med vatte ca 3-4 cm över bönorna eller ärtorna. Salta och låt koka upp utan lock. Ta bort skummet som bildas på ytan. Sänk värmen när vattnet börjat koka och lägg på lock. Kocka i 60 minuter. Smaka så att bönor eller kikärtor är klara. De ska vara mjuka i konsistensen. 
Häll upp bönor/ärtor i väl rengjorda glasburkar. Ska ärtorna förvaras länge kan de behövas steriliserade burkar. Slå över kokvätska så det täcker bönor och ärtor. Stäng burken och låt svalna. Förvara i kylskåp. Burkar som steriliserats kan förvaras i jordkällare.

Etiketter: recept tips kikärtor

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln