Mina tips för en hållbar garderob del 1. 
333 - aldrig mer klädångest

Jag tänkte dela med mig av hur jag tänker kring kläder. I den här serien delar jag med mig av kring hur jag gör för att få en mer hållbar garderob. Hållbar för mig, min plånbok och för miljön. Det är tips som du kan ta till dig oavsett hur du ser ut eller vad du har för stil. 

Något jag har gjort sedan jag såg filmen Minimalism för flera år sedan är att jag använder mig av en kapselgarderob eller 333 systemet för mina kläder. Direkt när jag hörde det i filmen kände jag att det var något för mig så jag började göra mer research kring det. Tjejen som kom på den här metoden drabbades av MS och behövde plocka bort så mycket stress som möjligt i sitt liv. En sak som stressade henne varje morgon var att stirra in i en garderob full av kläder utan att ha något att ta på sig. Hon kom fram till att hon behövde begränsa sitt urval. Hon valde att plocka ut sina 33 bästa plagg och accessoarer för säsongen och ha dem  i tre månader, där av 333. Resten av kläderna slängdes, skänktes eller sparades i en låda till nästa säsong.

För mig har det här varit så skönt. Jag gör ett urval av mina kläder som nu i början av hösten. Jag tittar vad jag har i min garderob och bland mina undanstoppade kläder. Då ser jag ganska snart vad jag behöver komplettera med och inte. Jag köper in det och sen behöver jag inte köpa något mer förrän nästa säsong om det behövs då. I vintras när jag la undan tjocka koftor var jag så trött på dem och kände att jag nog skulle vilja byta dem den här hösten. Men nu när jag öppnade min låda igen så kändes det som ett kärt återseende. Man kommer ihåg kläder som man inte haft på länge och blir glad över att se dem. Samtidigt är det också skönt att plocka bort sådant man har bott i hela sommaren. Det som är bra med 333 filosofin är att den inte är så strikt. Vill du välja fler plagg så gör du det. Kommer du på att du vill ha något från din låda så tar du fram det. Du gör det för din egen skull för att du vill det och mår bra av det.

Jag har aldrig klädångest längre. Jag har sådant jag tycker om och som är aktuellt i min garderob och jag behöver inte känna att jag måste köpa nytt hela tiden. Vilket ju är bra både för min ekonomi och för miljön. En del försöker få sina kläder att matcha så bra som möjligt med varandra men det bryr jag mig inte om. Jag väljer ut sånt jag gillar och då matchar det bra ihop ändå. Man behöver absolut inte bara välja neutrala färger som går att blanda lätt. En av de roliga sakerna med en kapselgarderob är att man ofta börjar kombinera sånt som man inte tänkt tidigare bara för att få lite variation. Jag gillar absolut den här metoden. Jag gjorde det på försök en säsong bara för att se om det var något för mig och det var det verkligen för jag har fortsatt sedan dess.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln