Mina tips för en hållbar garderob del 2. 
Känn din kroppsform

I den här serien ger jag mina tips för en hållbar garderob. Det är sådant jag använder mig av i min vardag. Jag vill ha kläder som är hållbara för miljön, min plånbok men framförallt för mig själv. 

En av de största förändringarna jag har gjort i min garderob är att skaffa kläder som verkligen passar mig och min kropp. Kläder som inte sitter bra kan vara hur fina som helst men de kommer ändå knappt att användas och och man kommer inte känna sig fin i dem. En teori inom mode är att vi har olika kroppstyper utifrån hur förhållandet mellan axlar, midja och höfter ser ut. Jag gillar den här teorin eftersom den egentligen inte säger något om vilken vikt du har utan bara hur kroppen är disponerad. Det betyder att oavsett hur ens vikt utvecklar sig så kan man ha samma stil genom livet. Jag tycker att det känns mycket mer hållbart än att tro att man måste ha en viss vikt för att kläder ska passa en. Det är snarare troligt att du väljer fel sorts kläder för din kroppstyp eller så behöver du bära dem på ett annat sätt. Att ta reda på vad du har för kroppstyp och vilka former av kläder som passar för dig gör att du slipper lägga pengar och resurser på att köpa fel kläder. 

Det finns olika typer av indelningar för olika kroppstyper men här är de generella:

Pelare - axlar, midja och höfter är lika stora
Päron - axlarna är mindre i förhållande till midja och höft.
Äpple -midjan är större i förhållande till axlar och höfter
Timglas - midjan är mindre i förhållande till axlar och höfter
Bägare - höfterna är mindre i förhållande till midja och axlar. 
Flaska - axlarna är mindre i förhållande till midja och höfter. 

De här är ju ingen vetenskaplig indelning och kanske faller din kropp lite mitt mellan de olika kategorierna. Det finns i alla fall teorier om vilka typer av kläder som passar bäst till de olika kroppstyperna. Min kropp är timglasformad. Det låter kanske snoffsigt men det är väldigt svårt att hitta kläder till den här formen. Jag behöver alltid tänka på att accentuera min midja annars ser det ut som om jag har ett tält på mig. Som tur är så är det modernt med byxor med hög midja men den trenden kommer och går. Om jag hittar en fin blus i något skirt flygit material behöver jag sätta ett bälte i midjan eller stoppa ner den i en pennkjol som når mig upp till midjan. Kläder med struktur, som figursytt passar mig bättre än löst sittande kläder. Det finns en teori om att en A-linje kjol skulle passa alla kroppstyper men det stämmer inte för mig. Skjortor blir också helt fel på min kropp.

Jag kan av förklarliga skäl mest om min kroppstyp och vad som passar för den men det finns en massa tips på nätet om vad som passar för olika kroppstyper. Ganska snart får man en känsla för vilken sorts kläder man ska leta efter och hur man ska styla dem. Pinterest är en bra källa för detta.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln