Mina tips för en hållbar garderob del 3. 
Rätt nyans för dig.

I den här serien skriver jag om hur man kan göra sin garderob mer hållbar både för sig själv och miljön. En viktig sak i det arbetet är så klart att minska på klädköp som inte passar en. Så att de kläder man faktiskt köper, vare sig det är begagnat eller nytt, faktiskt är något man använder.

Jag minns när jag var liten att min mamma höll på att tjata om att kvinnor kunde vara olika årstider. "Hon är en klassisk höst, men du är mer sommar" så kunde det låta vid köksbordet. Jag förstod att det handlade om vilka färger man passade i men mer än så tänkte jag inte på det. Det var inte förrän en tjej jag följer på youtube började prata om det som jag faktiskt förstod vad det handlade om. Den här teorin är mest giltig om man är ljushyad. Mina döttrar och min man som är mörkare i huden passar bra i alla typer av nyanser på kläder. Ljushyade personer har ofta tydligare underton i huden och ögonfärg och hårfärg varierar mer. Dessutom reflekteras färgen från plaggen lättare upp mot huden när den är ljusare vilket gör att vissa färger passar bättre eller sämre ihop med tonerna i huden. 

Precis som jag var inne på så delar man upp detta i fyra årstider, vår, sommar höst och vinter. 
Vår och vinter har kallare dvs mer rosa/blåaktig ton på hud och ögon. Sommar och höst har varmare gulare ton på hud och ögon. 
Vår och sommar är ljusa i håret medan höst och vinter är mörka.
Jag som har blå ögon och en något blekare rosa färg på huden, men brunt eller rödbrunt hår, hör till vinter. 
En person med mer olivfärgad hud och gröna eller bruna ögon och mörkt hår är istället höst
Har du rågblont hår, lätt blir solbränd och har gröna eller bruna ögon, hör du till sommar
Är du blond eller rödlätt och har blåa ögon hör du till våren. 

En sak som är kul är att om du vet vilken av dessa du tillhör så blir det inte bara lättare att hitta kläder som passar. Även nyanser på smink och hårfärgning blir lättare att välja om du vet vilken årstid du är. 
En sak som är viktig att komma ihåg här är att det inte är en färg som är rätt eller fel för dig utan nyansen det hänger på. Om jag ska ha en grön tröja behöver jag välja en smaragdfärgad blågrön klar färg för att komma till min rätt. Mossgrönt däremot gör att jag försvinner helt. Jag har tyckt att det är lite synd. Jag dras automatiskt till de starka klara och kalla färger som passar mig men när man tittar på många ekologiska kläder så är de alltid i nedtonade pastella färger. Jag kan också ibland känna att det känns lite barnsligt att gå omkring i starka färger och har i perioder tänkt att jag borde dämpa mig lite och passa in mer. Kanske känner jag så för att många jag umgås med hör mer till sommar, vår och höst. Utbudet i svenska butiker är ofta riktat till sommar och vår eftersom det är många svenskar som är blonda. Man kan säga mycket om modeindustrin och dess oförmåga att anpassa sig efter mångfalden men det är ett helt inlägg i sig. Jag har i alla fall svårt att gå på stan och hitta plagg som fungerar för mig. Då är det ofta lättare att hitta på nätet där man kan söka efter färg och se direkt om ett plagg har rätt nyans eller inte. Tyvärr är det inte alltid nyanserna stämmer med bilderna men man kommer något närmare ändå. På second hand hittar jag ofta kläder i färger som passar mig. Kanske för att de inte passat den som köpt dem men eftersom jag behöver starka färger får plaggen inte vara urtvättade utan kunna hålla färgerna bra. 

Det finns en hel uppsjö med information på nätet om vilka nyanser som passar de olika årstiderna och man kan även boka in sig på en färganalys där man får testa hur olika nyanser passar en. Jag har själv inte gjort det men det låter kul. Kanske kan det vara värt om man faller lite mitt emellan två kategorier. Jag är ju en ganska solklar vinter så för mig är det lättare att förstå vilka färger jag ska välja på. 

När jag var yngre och pluggade såg jag en annons i tidningen som erbjöd gratis klippning och färgning om man ställde upp som hårmodell. Gratis lät bra tänkte jag och var helt övertygad om att jag skulle få vara med. Jag gick dit och det var flera hundra tjejer där som ville vara med. På något sätt kände jag på mig att jag skulle komma med ändå. När de sen skulle välja pekade kvinnan som höll i allt på mig det första hon gjorde och sa. "Dig ska vi ha, det ser jag direkt, gå och ställ dig där borta." Det visade sig att de var ute efter vinter-tjejer till en av lookerna. Jag fick en väldigt fräsig svart frisyr som skimrade i lila. Det var poppigt på den tiden. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln