Mina tips för en hållbar garderob del 4. 
Klä dig efter hur du rör dig

I den här serien skriver jag om mina tankar kring en hållbar garderob. Det handlar såklart om att handla mindre men också om att handla rätt saker så att du inte köper sådant som du inte trivs i och som bara blir liggandes.

En teori som jag stötte på nyligen hörde jag från ett Ted x Talk. Stylisten Molly Bingaman berättade om hur hon tänker när hon klär klienter. Hon märkte att vi ser bäst ut när vi har kläder som passar ihop med hur vi gör saker. Alltså inte vad vi gör utan hur vi gör dem. Om vi väljer kläder utifrån hur vi är och hur vi rör oss i världen så kommer vi att se fina ut och trivas i kläderna vi har på oss. Hon ritade upp fyra sätt som är vårt naturliga sätt att röra på oss i världen.

1.  Här rör man sig genom livet i ett lustfyllt spiralmönster. Man är nyfiken och lekfull. Färger, mönster och tyger som kan röra sig lätt ser bra ut när man passar in på den här gruppen. 
2. I den här gruppen flyter man lugnt med i livets flow. Personer som känner sig hemma i den här gruppen tycker om bekväma, mysiga kläder som härliga koftor.
3. I den här gruppen rör man sig effektivt, fattar snabba beslut och går vidare till nästa sak. Här passar kläder med tydlig textur och skarpa linjer.
4. Här fattar man ett beslut först när man är säker sedan står fast vid det. Djärva kläder som ger kroppen en tydlig ram passar här.  

Jag hör till den översta kategorin. Bara symbolen av den framåtgående spiralrörelsen har hjälpt mig att förstå mig själv bättre. Ibland känner jag att jag bara snurrar runt och inte kommer någon vart och så är det kanske vissa gånger, men faktum är att jag utvecklas hela tiden och kommer framåt. Jag gör det bara inte i en rak linje. 

I en tidigare del i den här serien skrev jag om att jag en period tänkt att jag skulle behöva ha mindre klara och starka färger för att verka mer sofistikerad.Jjag tänkte att om jag snart ska fylla fyrtio är det kanske dags att växa upp. Den här symbolen för hur jag rör mig i livet och att jag kommer att passa bäst i kläder som är autentiska till det gör att jag känner mig säkrare i att dra på med färgen igen. Mönster jag gillar och udda detaljer får också plats. Det känns kul tycker jag. Ibland hör man uttrycket dressed for success men bara för att det finns en viss klädkultur där du vill bli framgångsrik betyder det inte att du passar i den typen av kläder.

Den typ av personlighet som du har behövs förmodligen där du är, så varför inte visa det i dina kläder. Kanske känner du att du borde klä dig mer feminint och skirt när du egentligen är mer raka puckar och funkar bäst i kavaj eller så är det tvärt om. Hur är din personlighet och hur kan du anpassa din garderob efter det? Det är lätt att man tror att man måste vara någon annan än den man är men det blir aldrig hållbart i längden.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln