Mina tips för en hållbar garderob del 5. 
Investera i dina kläder

I den här serien har jag delat med mig av mina tips för att åstadkomma detta och jag hoppas att det hjälper dig att skapa en hållbar garderob på ditt sätt.

När jag var liten var budgeten för mina klädköp ganska skral. Från tidiga år jobbade jag ihop pengar själv och köpte mina egna kläder. Jag ville inte lägga alla mina hårt intjänade pengar på kläder så jag blev väldigt duktig på att hitta billiga kläder. Jag kollade alltid efter rea på rean-plagg och försökte så gott jag kunde att styla till det jag köpt. Vilket i ärlighetens namn inte alltid var så lätt. Efter bara några tvättar hade kläderna dessutom vridit sig och blivit urtvättade och jag behövde köpa nya kläder.

Innan jag startade mitt företag hade jag ett jobb som krävde att jag klädde mig snyggt. Jag behövde satsa på en garderob med dyrare kläder bara för att se representativ ut på jobbet. När jag sedan startade mitt företag blev klädbudgeten minimal igen. Det jag märkte då var att de flesta av mina kläder som jag lagt mer pengar för också höll betydligt längre än de billiga kläderna jag alltid hade hankat mig fram i innan dess. Många av kläderna höll i flera år och håller fortfarande trots att det är mer än ett decennium sedan jag köpte den. Förra vintern var den sista vintern jag kunde använda min jacka som jag köpt för över 15 år sedan och burit varje dag hela vinterhalvåret varje år sedan dess. 

För mig känns det som ett stort resursslöseri att producera kläder och accessoarer som inte håller för mer än ett par tillfällen. Det finns dem som liknar den här typen av kläder vid snabbmat. Jag tycker begreppet snabbmatsmode är träffande. Jag kan förstå att det finns en plats för den här typen av mode i olika perioder i folks liv. Jag dömer inte. Jag själv hade fått gå naken hela uppväxten om det inte funnits. Men där jag befinner mig just nu vill jag ha ut något annat av min garderob. Jag har möjligheten att välja mer “näringsrika” kläder. Oavsett om jag köper saker begagnat eller nytt så tänker jag nu mer till innan jag köper ett plagg. Jag känner på materialet. Försöker bedöma om det verkar hållbart. Är det tunt och sladdrigt så kommer det inte bli bättre med några tvättar. Jag kikar på materialet. Är det ett en “ingredienslista” som är lång och obegriplig eller är det ett fåtal material som jag vet är mer hållbara. Det handlar om att prova sig fram. Det är verkligen inte så att alla dyra kläder per automatik är mer hållbara. Ibland har man bara smackat på ett märke på plagget och tar betalt för det. Däremot är ett plagg som är gjort med omsorg inte gratis. Det är mer och bättre material i de här plaggen och det har gått åt mer arbete att göra dem. Arbete som förhoppningsvis också blir skäligt betalt. 

Enligt konsumentverkets broschyr “Koll på pengarna” behöver en kvinna mellan 26-64 år 510 kr per månad till kläder och skor för att kunna leva ett bekvämt liv. Eftersom jag ändå uppdaterar min garderob var tredje månad har jag börjat lägga undan pengar för klädköp varje månad för att kunna investera i mer ordentliga plagg. Tanken är att jag på sikt ska ha en garderob som väldigt sällan behöver uppdateras, där jag har tillgång till kläder av högre kvalitet. Lägger man undan 510 kr varje månad kan man var tredje månad köpa något ordentligt för 1530 kr. Vill man så kan man så klart öka sin budget eller spara i fler månader till en större investering. 

Några av de plagg och accessoarer jag har som följer det här tänket är till exempel:

Mina örhängen - mina örhängen är gjorda av ett litet företag som återvinner guld och använder labb odlade diamanter. De är så hållbart framtagna som möjligt och de kommer att hålla hela min livstid och nästkommande 4-5000 åren. Min handväska - Jag har inte varit så brydd om handväskor utan köpt slit och släng-väskor på loppis. Däremot blir jag alltid förbannad när de inte håller. Så nu provade jag att köpa en ordentlig väska för en gång skull. Jag har funderat mycket fram och tillbaka om jag skulle välja en väska i läder eller inte. Många veganer använder ju inte läderprodukter eftersom de kommer från djurriket. Jag tycker att det finns många bra anledningar till att inte välja läder. Däremot har jag haft svårt att hitta något annat hållbart material. Jag vill ogärna ha något som är plastbaserat så valet föll ändå tillslut på en läderväska. Förhoppningsvis kommer jag kunna vårda den och ta hand om den så att den kan vara med mig länge. Än så länge verkar den hålla mycket bättre än många andra väskor jag provat. 

Jag har också köpt en klänning från ett underbart ställe i Gamla stan i Stockholm som heter Ester in Flow. Mitt senaste köp är ett par jeans byxor som jag la en rund summa på. Förhoppningsvis kommer de att hålla länge. Byxor tycker jag är bland det svåraste att köpa. De slits snabbt och det är svårt (i alla fall för mig) att hitta byxor som sitter bra. Jag hade gärna köpt jeans utan stretch i, alltså rena bomullsjeans men det funkar inte ihop med min kropp. När jag köper jeans så ser jag till att de inte redan är urtvättade och framförallt inte slitna redan. För mig är det så märkligt att man lägger till slitage på ett par byxor bara för att de ska se snygga ut. “Hej här har vi ett par byxor till dig. Vi har gjort så att det kommer hålla fem år kortare tid, håll till godo.” 

Det roliga med att investera i hållbara och bra plagg som håller länge är att man på köpet också får saker med riktigt bra kvalitet som många gånger är snygga och mer klassiska jämfört med smabbmatskläderna som följer modetrender och sen känns omoderna efter ett halvår. 
Jag vill trivas i mina kläder och jag vill kunna använda dem och att de ska hålla både när det gäller materialet och tidsandan. Jag vill ha stil snarare än mode och jag vill känna mig glad och inspirerad när jag öppnar min garderob.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln