Svenska superfoods

Har du tänkt på varför superfoods alltid verkar behöva komma från andra sidan jorden och heta exotiska namn som goji och carob. Kanske är det nyhetens behag eller så är det kanske svårare att massproducera de skandinaviska superfoodsen. Däremot kan det vara nog så smart att välja superfoods som är närplockade och som du vet inte är besprutade. 

Aroniabär: ofta används de som prydnadsbuske, bären är fulla av antioxodander, de är väldigt sura och kärva i smaken men blir sötare om de fryses. 

Lingon: Innehåller mängder av bra ämnen bland annat resveratrol som verkar vara antiinflamatoriskt, canserhämmande och virushämmande. 

Havtorn: C-vitaminbomben nummer ett.  Smaken påminner om syrlig passionsfrukt och buskarna finns både vilda och i odlad form i Sverige

Nypon: Nypon är naturligt söta och rika på antioxidanter. Framförallt C-vitamin en nyponknopp innehåller lika mycket C-vitamin som ca 40 apelsiner. Vi är vana vid torkade nypon men prova gärna att äta färska urkärnade nypon när det är säsong. 

Blåbär: Både blad och bär från blåbärsriset har använts i folkmedicin. Bladen lär ha använts för att sänka blodsockret hos personer med mild diabetes och bären för att reglera magen. Men blåbär innehåller många bra näringsämnen. Våra vilda blåbär som är blåa rakt igenom bäret är extra näringstäta.

Nässlor: Rika på C-vitamin och andra näringsämnen. Bränneffekten försvinner om de blötläggs eller kokas. I folkmedicin har de använts för att mildra järnbrist, svullnad och diabetes. Använd de späda vårskotten.

Ringblomma: Har länge använts för både utvärtes och invärtes bruk och sägs kunna bota huvudvärk och menssmärtor och magsår. På huden sägs den kunna läka ut sår och vårtor. 

Stensöta: Roten växer fritt i våra skogar och påminner om lakritsrot till smaken. Den har en söt smak och användes förr mot förkylning. 

Rönnbär: Det svenska gojibäret de är syrliga och beska men kan ack så rika på antioxidanter. De går fint att torka i torkugn och blir då lite sötare. 

Oxelbär: oxel är ett vanligt träd i stadsmiljö, de påminner om rönnbär. Bären är ätliga men välj gärna bär som inte växer på förorenade platser. Frys eller torka dem. 

Etiketter: texter natur superfood

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln