Det vackra i det förgängliga

Det är allhelgonahelg och hösten har gått över i den mörka fasen. Träden står spretiga och kala och världen ser allt mer ut som ett svartvitt fotografi. Att hösten är den tid då vi hedrar dem som inte längre finns bland oss är kanske inte så konstigt. När naturen dör och vissnar ner blir vi påtagligt påminda om att allt liv är förgängligt. I mitt jobb arbetar jag med människor som är döende. Jag är dietist inom specialiserad sjukvård i hemmet och i mitt arbete hjälper jag cancersjuka personer i slutet av livet. De senaste veckorna har vi fått ta farväl av ovanligt många och mina tankar går till dem och deras familjer. Och jag tänker att kanske kommer allhelgonahelgen som en välkommen högtid för några av dem. En stund att samlas i sorgen. 

Ganska ofta försöker vi att hålla döden ifrån oss. De flesta kommer sällan i kontakt med döden. Det är något vi oftast inte behöver befatta oss med. Så var det i alla fall innan pandemin kom över oss. De senaste åren har fört döden in i våra medvetanden igen. Döden har blivit något vi behöver förhålla oss till oavsett om man känner någon som gått bort eller inte. 

Det faktum att vi inser att vi kan dö gör förhoppningsvis också att vi börjar tänka på hur vi vill leva. Hur vill du må, vem vill du umgås med, vad vill du bidra med? När jag berättar om vad jag jobbar med är det många som tror att det är jättetungt och hemskt. Och visst är det så ibland visst känns det orättvist och sorgligt när människor dör i förtid. Men de flesta av mina patienter har haft tid att förlika sig med att de ska dö. De har levt med cancer under lång tid. De har hunnit vänja sig vid tanken på att inte vara här för alltid. Med den insikten kommer ett lugn och förvånande nog tacksamhet. Många av dem jag träffar är tacksamma för den hjälp de får, tacksamma för de dagar de har kvar och tacksamma för sina nära och kära. Jag tänker att döden lär oss om livet. Att det finns något sunt att följa naturens gång och låta hösten få bli en stund för eftertanke och kanske också sorg om den finns där.

Etiketter: texter livsstil natur höst

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln