Glutenfritt surdegsbröd med torkad surdeg

Surdegsbröd är både gott och ett roligt bakprojekt. I mitt tycke blir ett glutenfritt surdegsbröd extra gott och ofta mer saftigt. För att baka med surdeg behöver man en aktiv surdeg. De flesta håller sin surdeg aktiv genom att mata den och baka med den ungefär en gång per vecka och däremellan ha den i kylskåpet. Jag har märkt att glutenfria surdegar inte mår toppen om de får vara i kylskåpet för länge. Jag är också lite periodare när det kommer till surdegsbakning och vill inte alltid baka surdegsbröd varje vecka. Därför torkar jag surdegen istället. Då är det bara att mortla, mata och baka med den nästa dag. Surdegshotell göra sig icke besvär. Det här tipset med att torka surdeg fick min väninna när hon gick en surdegskurs. Då fick de med torkad surdeg hem. Genialt.

Glutenfritt surdegsbröd

2 ½ dl aktiv surdegsgrund (se recept nedan på torkad eller ny surdeg) 
1 ½ dl rumsvarmt vatten
2 ½ dl bovetemjöl
1 ¼ dl glutenfria havregryn
1 ¼ dl majsstärkelse
2 tsk Psyllium eller FiberHusk
½ tsk salt
Olja till formen
Blanda surdegen med vattnet i en bunke.
Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke
Blanda ner de torra ingredienserna i vätskan. 
Smörj en form som rymmer 1 ½ med olja. 
Häll degen i formen och syra brödet övertäckt i 3 timmar. 
Värm ugnen till 250°
Baka brödet på 250° i 10 minuter. Sänk därefter värmen till 200° grader och baka i ytterligare 50 minuter. 
Låt brödet svalna i 10 minuter i formen. Lossa det lite från kanterna och stjälp upp det på galler. Låt brödet svalna helt innan det skärs upp. 

Glutenfri surdegsgrund från start

2 dl rumsvarmt vatten
2 dl bovetemjöl
½ rivet ekologiskt äpple 
Blanda bovete, vatten och äpple i en glasburk. Låt stå i med lock på glänt ca 3-4 dagar. Rör om morgon och kväll. När surdegen är skummig och doftar syrligt kan du baka med den. Du kan förvara din surdeg i kylskåpet upp till en vecka eller torka den i ett tunt lager på bakplåtspapper i rumstemperatur. Tills den är helt torr. Bryt den i små bitar och förvara i en lufttät burk.

Mata din surdeg

2 msk surdegsgrund från kylskåp
2 dl rumsvarmt vatten
2 dl bovetemjöl
Dagen innan bakning blandas alla ingredienser i en glasburk. 
Låt surdegsgrunden stå i rumstemperatur i 12 timmar med lock på glänt. När surdegen är skummig och doftar syrligt är det dags att börja baka. 

Glutenfri surdegsgrund från torkad grund

2 dl rumsvarmt vatten
2 dl bovetemjöl
1 msk torkad surdeg av bovete
Mortla den torkade surdegen och blanda med vatten och bovete i en rymlig glasburk. Låt stå i rumstemperatur med locket på glänt i 12-24 timmar. Rör eventuellt om om surdegen verkar ha skiktat sig. Surdegen är redo att bakas med när den är fylld med små bubblor. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln