Att hämta kraft i skogen

Jag är så oerhört tacksam att vårt nya hus ligger precis intill skogen. I bakkant på våt tomt finns det skog. När vi byggde vårt hus designade vi det så att vi skulle kunna sitta och titta ut mot skogen från köksbordet. När det var något med bygget som krånglade höll jag bilden av mig själv sittandes vid köksbordet en tidig morgon tittandes ut över skogen. Sen vi flyttade in har jag haft många sådana morgnar och jag uppskattar verkligen det.

I vårt närområde finns många fina skogar och naturreservat som jag fortfarande har att upptäcka. Större delen av min uppväxt har jag bott i närheten av skogen. Jag hämtar kraft i lugnet som finns i en skog. Jag tror att många upptäckt skogen eller återupptäckt den under pandemin. Att vara ute i skog och mark har varit ett bra sätt att aktivera sig eller umgås och ändå hålla distans.

Skogen är också en viktig källa till energi och material om vi ska kunna ställa om till ett mer fossilfritt liv. Även om skogsbruket står för en hel del utmaningar som torka och granbarkborrar som sprider sig och förstör en hel del skog. Skogen, precis som odlingen av livsmedel, har de senaste århundradet blivit allt mer monokultur. Det innebär att man odlar samma sorts gröda eller träd på ett område. Det är effektivt men också otroligt sårbart. Granbarkborren sprider sig lättare när många granar står tätt ihop och kanske också är planterade på marker som inte varit granskogsmark från början. För den som vill fördjupa sig finns flera olika podcasts om skog. Skogspodden, skogsforum och SLU:s skogsdoktorn.

Etiketter: texter livsstil natur

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln